Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НИМХ с дългосрочна прогноза за тази зима
Автор: Екип Ruse24.bg 12:15 / 05.01.2023Коментари (0)1138
© Sofia24.bg
"Вървим към по-топли сезони. Наблюдава се тенденция зимата да закъснява, но да продължава по-дълго и да имаме сняг по-продължително време". Това заяви пред БНР Анастасия Стойчева от НИМХ. 

Посрещнахме годината с доста по-високи температури от нормалните за януари. Имахме 20 градуса в края на декември и началото на януари, но сме далече от абсолютния рекорд от 28 градуса, посочи тя. Рекордът за ниски температури пък е -38.3 през 1947 г. 

Зачестиха годините, в които имаме температури по-високи от климатичните норми, каза метеорологът, но добави: "Нищо чудно в един момент да се стигне и до много ниски температури".

По думите й характерът на зимата се определя от януари. 

Анастасия Стойчева очаква в началото на второто десетдневие на месеца увеличаване на вероятността за валежи:

"С това плавно понижение на температурите оттук нататък - най-вероятно ще влезем в по-зимни синоптични процеси". 

Валежите, които очакваме, са свързани с преминаване на средиземноморски циклон, посочи метеорологът и добави, че засега изглежда, че валежите в повечето райони ще са от дъжд, но във високите котловинни полета, в предбалкана и планините валежите ще преминават в сняг. 

"Още във второто десетдневие на януари ще е първата по-съществена обстановка, при която ще навали сняг в планината, при това ще се образува снежна покривка над 30-50 см. дори в по-ниската планинска част. Много е вероятно във високата част на планините снегът да достигне 70 - 80 см., тъй като очакваме значителни валежи. След тази обстановка в началото на второто десетдневие се запазват условията да има валежи. В повечето случаи в равнинната част те ще са от дъжд, но със застудявания ще има и валежи от сняг в планините. Скиорите ще могат да упражняват любомия си спорт".

Аномални застудявания не очакваме, категорична бе Анастасия Стойчева. По думите й ще се движим по ръба на нормалните температури за януари. За София средно денонощната температура за тази част на януари е около 0 градуса, а сега е с 4-7 градуса нагоре от климатичната норма. 

Според нея не отиваме към тропичен климат. Имаме по-ясно изразена тенденция към периоди със засушавания и периоди с по-интензивни валежи, подчерта тя. 

Стойчева отбеляза още, че трябва да сме внимателни с това - как работим с природата. Тази масова сеч на гори и урбанизацията няма как да не оказва влияние на метеорологичното време, подчерта тя. По думите й обаче това не трябва да се бърка с климата:

"Промените в климата не стават толкова бързо. Самата природа така нагласява процесите, че да може фауната, флората и хората да се приспособяват към новия или малко по-различен климат. /.../ Не бива да си мислим, че ние не оказваме влияние върху него, но с елементарни действия можем да подпомагаме природата около нас да се чувства така, че да не стигаме до това ние да усещаме нейните резки промени. Хубаво е да отбелязваме всички промени около нас, без това да внася допълнителен натиск и смут върху собствените мисли как да се грижим за природата".

Още по темата: общо новини по темата: 350
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: