Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НОИ: Делът на разходите за пенсии през 2022 г. е 9,5 %
Автор: Екип Ruse24.bg 10:27 / 21.06.2023Коментари (0)300
©
С 2,1 % се е увеличил относителният дял на разходите за пенсии от брутния вътрешен продукт между 2019 г. и 2021 г. Това е един от изводите в анализа за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за миналата година.

Между 2019 г. и 2021 г. делът на разходите за пенсии се е увеличил от 8,2 % до 10,3 %, а през 2022 г. стойността на този показател спада до 9,5 %.

"През 2022 г. страната ни се изправи пред сериозни икономически предизвикателства: значителен скок на цените на природния газ, електрическата енергия, горивата и цените на основните хранителни продукти. Това създаде затруднения за една уязвима група в обществото – възрастните хора, които разчитат преди всичко, а в голяма част от случаите – единствено, на дохода от пенсия. Във връзка с това през годината Министерският съвет инициира промени в нормативната уредба, чрез които през бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) да бъде мобилизиран допълнителен ресурс за мерки за подкрепа на доходите на възрастните хора“, пише в анализа. 

В материала се посочва още, че броят на пенсионерите към 31 декември 2022 г. е 2 030 318. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер за миналата година е 674,54 лв.

При неговото изчисляване са взети предвид всички добавки към пенсиите по Кодекса за социално осигуряване (КСО), изплатените през 2022 г. допълнителни суми по т. нар. "великденска“ и "коледна“ добавка от 70 лв., както и изплатените от ДОО суми в периода от януари до юни 2022 г. за компенсиране на разликата между дохода от пенсии преди 25 декември 2021 г. и дохода от пенсии след тази дата, се посочва в Информационния бюлетин на НОИ. Номиналното нарастване на средния месечен размер на пенсиите е 25,7 на сто, а реалното нарастване 11,2 на сто, се допълва в материала.

В информационния бюлетин на НОИ има анализ, посветен на противодействието на опитите за измами със средства на ДОО. Публикувани са информации за реализирани и бъдещи проекти на НОИ, улесняващи граждани, национални и чуждестранни партньори. Разширяването на обхвата на социалното осигуряване е един от актуалните приоритети на Международната асоциация за социална сигурност и нейните членове, пише Novini.bg.

Специален преводен материал обръща внимание на иновациите и стратегиите за разширяване на схемите за социално осигуряване на самостоятелно заетите лица, работниците мигранти и други трудни за обхващане групи – този път през интересния и необичаен опит на няколко държави от Африка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: