Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НСИ: Бизнесклиматът в България е лош, намаляват поръчки, а цените се вдигат
Автор: Екип Ruse24.bg 13:52 / 28.10.2022Коментари (0)236
©
През октомври 2022 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.7 пункта спрямо септември, което се дължи на неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, информира НСИ.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 1.3 пункта в следствие умерените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Анкетата отчита намаление в притока на поръчки през последните три месеца, като и прогнозите за износа и производствената активност през следващите три месеца са резервирани.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 62.2% и 31.4% от предприятията.

Малко по-добро е положението в областта на строителството. През октомври съставният показател "бизнес климат" в този сектор се увеличава с 1.4 пункта, което се дължи на благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

На фона на влошения бизнесклимат се наблюдава и повишения на цените.

Общият индекс на цените на производител нараства с 56.8% през септември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е отчетен при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 148.3%, преработващата промишленост - с 22.7% и в добивната промишленост - със 17.9%.

Повишение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3.6% и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.4%

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 5.2 пункта, в резултат на неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите  и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-резервирани.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: