Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НСИ опростява картата за преброяването на населението
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 21.10.2010Коментари (2)395
© Ruse24.bg
Националният статистически институт (НСИ) ще опрости картата за преброяването на населението, което ще се проведе през март догодина. Целта е да се улеснят както хората, които ще броят домакинствата си по интернет, така и онези, които ще бъдат посетени от преброител.

Пробното преброяване, чрез което се тества системата за същинското, беше проведено от НСИ през първите две седмици на 2010 г. В интернет вариантът му се преброиха 23 668 българи, а преброителите обходиха 31 738 души в осем населени места, разположени в областите Велико Търново, Стара Загора и Плевен. Точно на база на анализа на проблемите при пробното преброяване, сега НСИ подготвя корекциите в преброителните карти. Очаква се в края на ноември да бъде готов обновеният въпросник, след което от НСИ обещават да го подложат на публично обсъждане. В резултат на обсъждането в него могат да бъдат направени още промени, съобщи председателят на НСИ Мариана Коцева. Така притежанието на яхти, книги и компактдискове, което сега е извън обхвата на въпросите, може да попадне в преброителната карта.

Какви промени ще настъпят в анкетните карти в резултат на публичното обсъждане, не е ясно. Отсега обаче със сигурност се знае, че ще бъде уеднаквено съдържанието на картата, която ще се попълва по интернет, и тази, която ще ви донесе до дома преброителят, нает от НСИ. Разликите в двата варианта предизвикаха сериозен скандал в началото на пробното преброяване. Тогава се оказа, че в картата, която се попълва чрез сайта на статистиката, бяха дадени възможни отговори на въпроса за етническата принадлежност като "българо-мохамедани", "македонци", "гагаузи", "американци" и "африканци". Това доведе до уволнения в НСИ и до подаване на оставка от Мариана Коцева, която обаче не беше приета от премиера Бойко Борисов.

"От самото начало позицията на НСИ е била, че на въпроса за етническата принадлежност има 4 групи отговори - българи, турци, роми и други, в която всеки свободно изписва своята принадлежност", коментира вчера шефката на НСИ Мариана Коцева.

Така през март 2011 г. всеки ще може да избере между четири варианта - българин, турчин, ром или да посочи каквато и да е друга по свой избор. Същият принцип на доброволност ще важи и при отговорите на въпросите за майчин език, вероизповедание, религиозност и здравен статус от гледна точка на наличие на затруднения и призната степен на загубена работоспособност, обясниха от НСИ.

Заради затрудненията, които са срещнали хората, решили да се преброят пробно онлайн, при същинското броене по интернет няма да се попълва карта за характеристиките на сградата. При класическото преброяване тези данни се попълват само от преброителя. По същата причина ще отпадне и въпросът за размерите на всяка стая в жилището. Той ще бъде заменен от въпрос за общата застроена площ на жилището.

Освен това от НСИ смятат да допълнят във възможните отговори за обитаване на жилището и този за ползване без наем. В коригираните карти ще отпадне и въпросът за броя на живородените деца, живеещи в чужбина, и събирането на информация за ЕГН на тези деца. През март догодина НСИ няма да пита и за загубата на работоспособност, като ще си набави тази информация от административен източник.

За хората в хотелите и болниците няма да се събира информация за семейно положение, съобщиха още от НСИ.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 21.10.2010 г.
+3
 
 
В България живеят българи -български турци - български цигани и други Както в САЩ американци афроамириканци латино американци и тн Трябва да се корегират наименованията и това банално наиманование на алкохол/ром/ да се забрави
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: