Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На Деня на детския труд - 9400 деца под 18 години са работили у нас през 2019
Автор: Екип Ruse24.bg 09:51 / 12.06.2020Коментари (0)608
© GBM Akash
Световният ден срещу детския труд през 2020 – 12 юни, се фокусира върху въздействието, което кризата с пандемията от COVID-19 оказва по отношение на детския труд. Според Международната организация на труда тя може да подтикне милиони уязвими деца към детски труд, поради предизвикания от нея икономически шок и намаляването на средствата за препитание на хората.

"За съжаление често децата са първите, които страдат. Най-тежките форми на детски труд, както и сексуалната експлоатация, която основно засяга момичетата, често се увеличават при намаляване семейните доходи“, предупреждават от МОТ. Според статистиката на организацията преди разпространението на COVID-19 почти 100 милиона деца са спасени от полагането на детски труд. Броят им намалява от 246 млн. през 2000 г. до 152 млн. през 2016 г., като почти половината - 73 млн. от които работят в опасна работна среда. С кризата от COVID-19 още повече деца са изложени на риска да полагат тежък труд или да работят повече часове, за да помагат за семейните доходи.

На 12 юни МОТ и УНИЦЕФ организират дебат на високо равнище по случай Световния ден срещу детския труд и ще бъде представен Доклад за въздействието на COVID-19 върху детския труд. С този дебат стартират инициативите за 2021 г. – обявена от ООН за Международната година за премахване на детския труд.

В България като цяло детският труд в най-тежките му форми е елиминиран. В трудовото законодателство е регламентирана специална закрила по отношение на наемането на непълнолетни. Наемането им без разрешение от Инспекцията по труда е квалифицирано като престъпление. Детският труд до 16 г. е забранен, тъй като това е конституционно определената възраст за задължително образование у нас. Разрешения за лица под 16 г. се дават само по изключение – най-вече за участие на талантливи деца в театрални и музикални състави, в кинопродукции и др.

Процедурата за издаване на разрешения е максимално облекчена. От работодателите се изискват минимален брой документи, свързани с доказването на безопасността на труда, които не се различават от необходимите за всяко работно място. Разликата е, че, когато наеманото лице е непълнолетно, документите се представят предварително в Инспекцията, преди сключването на договор, а когато е пълнолетно – при проверка. Времето за решение на Инспекцията по труда е намалено от 14 на 7 дни, като произнасянето обикновено е в рамките на 3 дни, когато не се налага отстраняване на пропуски. Исканията могат да бъдат изпратени по електронен път, съответно по електронен път да бъде получено и разрешението.

Трудовото законодателство предвижда и облекчени условия на труд за непълнолетните. За тях полагането на нощен и извънреден труд е забранено. За лицата до 18 г. нощен е трудът от 22.00 ч. до 06.00 ч., за ненавършилите 16 г. – от 20 ч. до 06.00 ч. Непълнолетните работят при намален работен ден от 7 часа при заплащане не по-малко от минималната работна заплата. Имат право на удължен отпуск от 26 дни. Има и неизчерпателен списък с дейности, които не могат да работят, тъй като положеният труд в тях е тежък или опасен за психическото и физическото здраве на работещите.

Наблюденията на Инспекцията по труда показват, че при ръст на безработицата намаляват исканията за наемане на непълнолетни лица. За петте месеца на 2020 г. Инспекцията по труда е дала 540 бр. разрешения за лица до 18 г. и 8 бр. за лица, ненавършили 16 г. За същия период на м.г. разрешенията са били съответно 1639 бр. и 31 бр. През 2019 г. беше постигнат рекорд с 9400 бр. дадени разрешения.

Непълнолетни основно се наемат в ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Най-честите нарушения с свързани с невписването в трудовия договор на удължения платен годишен отпуск. През 2019 г. са установени 119 случая на наети непълнолетни без разрешение от Инспекцията, за които се уведомява Прокуратурата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: