Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
јгро
Ќа «апад хвал€т мерките на ген. ћутафчийски
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 12:45 / 03.05.2020 оментари (42)754
©
¬ —офи€ военен хирург с мисии в »рак и јфганистан води борбата с коронавируса. » Ѕългари€, често определ€на като най-бедната страна в ≈—, с провалена система на здравеопазване, се справ€ доста добре, пише на сайта си швейцарски€т в. Le Temps, цитирани от "ћонитор".

¬ече близо два месеца българите говор€т за един-единствен човек Ц генерал-майор ¬енцислав ћутафчийски, който отговор€ за координирането на борбата срещу разпространението на  овид-19 в страната. “ози военен лекар с обръсната глава беше почти неизвестен, преди да бъде назначен за ръководител на "Ќационален щабУ от н€колко експерти и политици, които от кра€ на февруари практически всеки ден провеждат брифинг, излъчван на живо от медиите за здравната ситуаци€ в страната.

—поред последните новини, с около 1500 случа€ на зараз€ване с Covid-19 шестдесетина смъртни случа€, Ѕългари€ се справ€ добре, дори много добре. ¬ европейската класаци€ по смъртност на глава от населението страната дори е на четвърто м€сто (1 на 140 000) сред онези, които се справ€т най-добре (след —ловаки€, Ћитва и ћалта); за сравнение - Ѕелги€ регистрира една смърт на 1800 жители.

«а мнозина това е чудо: Ѕългари€, ко€то често представ€на като най-бедната държава в ≈вропейски€ съюз, има €вно отслабена здравна система, по-специално страната е жертва на масово изселване на лекари и медицински сестри в по-богати страни от ≈—.

 огато бе запитан за това, генерал ћутафчийски предпочете да говори за "неверо€тен шансУ: преди нови€т вирус дори да пристигне в Ѕългари€, страната вече бе затворила всички учебни заведени€ и въведе специфични мерки в болниците заради грипа, чиито последстви€ в страната вс€ка година са доста сериозни.

"—лед това просто тр€бваше да разширим тези мерки, като постепенно ги засилваме", об€сн€ва той.

“ова, което генералът не казва, е рол€та, ко€то той лично е играл в тази стратеги€, като доброволно се е заел с рол€та на носител€ на лоши новини и дори на "лошото ченгеУ. “ой пръв призова българите в началото на март да се подготв€т за идването на "небивало нещастиеУ. "¬ —офи€ сме загрижени дали фризьорските салони ще останат отворени, когато тр€бва да се подготвим да загубим човешки животи, включително тези на най-скъпите ни", каза той.

¬последствие той редовно критикува "несъзнателносттаУ на своите сънародници, липсата на дисциплина, призовава за още по-строги мерки и тежки наказани€ за онези, които не ги спазват. » не се поколеба публично да критикува политици, дори лекари, които са склонни да омаловажават риска от заразата. “ози военен бе в състо€ние да убеди премиера Ѕойко Ѕорисов да об€ви извънредно положение на 13 март и след това да въведе много строги ограничителни мерки, придружени от главозамайващи глоби за нарушителите (от пор€дъка на годишна заплата).

ћногобройните българи, работещи в «ападна ≈вропа, които предпочетоха да се върнат в страната, б€ха поставени под карантина и редовно б€ха посещавани от представители на полици€та; цели общности, идентифицирани като огнища на вируса, б€ха изолирани от света. Ѕез сложни инструменти за прослед€ване, но със смесица от здрав разум, старомодни средства за наблюдение и гръмки предупреждени€, българските власти усп€ха да избегнат масови жертви.

ћеждувременно ¬енцислав ћутафчийски се превърна в най-противоречиви€ човек в страната. ”важаван от едни и отричан от други - до степен на отправ€не на смъртни заплахи. ¬ бивша комунистическа страна като Ѕългари€, мъжете в униформа не са сред най-попул€рните. Ќо генерал ћутафчийски може би промен€ това. 55-годишни€т шеф на престижната ¬оенномедицинска академи€ в —офи€, този военен хирург е бил на мисии в »рак и јфганистан, от името на Ќј“ќ, чийто член Ѕългари€ е от 2005 г. ќперира на войници и цивилни, включително много деца, в зоните на конфликти; бил е свидетел на нападени€ и е организирал завръщането на ранени български войници. ¬ хирурги€та той е може би единствени€т в страната, специализиран на "бойни рани".

 ъм всички тези качества се добави друго, което изненада повече. ѕопитан един ден за бро€ на заразените с вируса роми и дали не е необходимо да се предприемат "специални" мерки относно това малцинство, редовно обвин€вано за всички болести в Ѕългари€, той се €доса здравата: "¬ кой век живеете? —помн€те ли си кой в ​​истори€та е правил статистически данни на етническа основа?У, завършва стати€та си letemps.ch.
ќще по темата: общо новини по темата: 8278
26.09.2021 »
26.09.2021 »
26.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
25.09.2021 »
предишна страница [ 1/1380 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
»диотите ще свършат ли н€кога? олко нереализирани нещастници има.Ќаправо се чуд€ как живе€т с толкова омраза и завист.
0
 
 
ƒа.най после н€кои да мисли за хората
0
 
 
Ќека прехласващите се не забрав€т, че по света за блага сума може да се каже блага дума за всеки един от нас! рЯШЙ
0
 
 
» аз ще кажа - достоен човек ! » ако не беше този сложен и силно противоречив човек над главата му / Ѕ.Ѕ./ , със сигурност нещата щ€ха да се разви€т още по - добре !
0
 
 
«а лъжите кой носи отговорност господин √ешев къде сте.
0
 
 
–еспект и уважение √енерал ћутафчийски !
-1
 
 
ƒано ћутафчийски е следващи€ ѕрезидент! ѕредполагаме, че жена му ще е по-скромна от сегашната сел€нка ƒеса-поетеса.,
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« —ептември 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2021/2022 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
Ћ€то 2021
»зтребител падна в „ерно море край Ўабла
ѕарламентарни избори 2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: