Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На какви средства могат да разчитат биопроизводителите?
Автор: Екип на Ruse24.bg 17:50 / 16.11.2023Коментари (0)256
©


Има ли биологичното производство почва в Добруджа, какви са условията и на какво подпомагане могат да разчитат стопаните – това бяха част от основните въпроси, отговори на които бяха потърсени по време на информационната кампания „Призвание: Биологичен!“, организирана от Министерството на земеделието.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Все повече земеделски стопани се отказват да произвеждат продукция по биологичен начин. Добричка област не прави изключение от общата статистика. Идеята на кампанията е да се увеличат площите и стопанствата, които произвеждат биологична продукция.

„Чрез анкета търсим обратна връзка с вас и искаме да разберем каква е вашата нагласа към биологичното земеделие и има ли пречки в Добричка област да се развива“, изтъкна инж. Десислава Иванова, директор на ОД „Земеделие“ при откриването на срещата. 

Първите стъпки в посока биологично земеделие започват с избор на независима контролираща организация, която да „преведе“ стопанството през прехода и да се стигне до сертифициране. Преходният период е различен за отделните производства в областта на растениевъдството, животновъдството и пчеларството. Тези разяснения даде пред присъстващите фермери Маринела Георгиева от териториалния офис на НССЗ в Добрич.

Всички стопани, които са в период на преход, получават подпомагане. Те трябва да са поели най-малко 5-годишен ангажимент, а най-късно до петата година трябва да са получили сертификат за цялата подпомогната площ. Подпомагането в периода на преход и след получаване на сертификат е различно.

Ставките за производителите на многогодишни плодове и зеленчуци за 2023 г. са 759,27 евро/ха, а след получаване на сертификат вече стават по 589,26 евро/ха. За кореноплодни и картофи в период на преход подпомагането е 698,53 евро/ха, докато при биопроизводството вече е 542,12 евро/ха. При зърнено-бобови култури съответно по 223,73 евро/ха и 177,51 евро/ха, при етерично-маслени и медицински – 682,94 и 577,08 евро/ха.

Общо 24 са групите от основни култури по интервенцията „Биологично растениевъдство“ - плодове, зеленчуци, лозя, медицински култури, билки и други, които са обхванати от подпомагане в периода на преход и същинско биопроизводство. 

Екосхемата за биологично земеделие в животновъдството обхваща отглеждането на говеда, биволи, овце, кози, свине за пасищно отглеждане. Годишното плащане е на хектар за собственици на животни, които стопанисват постоянно затревени площи или фуражни култури и разбира се, отглеждат животни.

Индикативната ставка за биоживотновъдство е 357,85 евро/ха, а предложението от 2024 г. е да бъде 516,35 евро/ха.

Площите и животните трябва да бъдат под контрол от 31 декември на предходната година до 31 декември на годината на кандидатстване. 

Всеки стопанин трябва да е преминал задължително обучение по биологично земеделие или агроекология, подчерта още Маринела Георгиева. На този етап няма изискване за минимален или максимален брой обучителни часове.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Земетресения в България
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: