Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На кръгла маса: Власт и бизнес търсиха решения за санирането
Автор: Екип Ruse24.bg 12:21 / 31.01.2024Коментари (0)340
©
На 30-и януари в София се проведе XII национална кръгла маса за финансиране на проекти за устойчива енергия на тема "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход“. Събитието бе организирано от Министерството на енергетиката и Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на инициативата "Да обновим България“.

Специални гости на кръглата маса бяха министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, заместник-министрите на енергетиката и регионалното развитие и благоустройството Ива Петрова и Ангелина Бонева, Радослав Рибарски, член на парламентарната Комисия по енергетика, и др. Форумът бе открит от Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, като още в началото на разговорите бе поставен акцент върху ролята на Националния декарбонизационен фонд за осъществяването на политиките за сградно обновяване.

"Имаме две незабавни цели – да се направи всичко възможно вторият етап на програмата за саниране с 20% самоучастие да е успешен и максимално бързо да стартира постоянно действаща програма, която да даде възможност на бизнеса и гражданите да се включат в процеса, без да чакат с години поредния подарък от властта“, каза Драгомир Цанев. Той подчерта необходимостта от наличието на финансови механизми за подпомагане на гражданите: "Без атрактивни кредити, които да се изплащат от енергийните спестявания, няма как да очакваме, че хората ще приемат промените“, обобщи той.

Кръглата маса даде възможност за открит диалог и обмен на идеи между властта, бизнеса и обществото, като предостави платформа за конструктивно формулиране на бъдещата енергийна политика на страната.

"Министерството на околната среда и водите е институцията, която поема координацията на политиките за декарбонизация. Инвестициите за обновяване на сградите заемат водещо място в тях, а липсата им води не само до неизпълнение на целите, но и до социални и демографски проблеми, които все повече ще се утежняват“, допълни министър Юлиан Попов. "Решението, освен да се намерят начини за привличане на частни инвестиции в един огромен пазар от десетки милиарди евро, е да се вложат достатъчно средства в генериране на знания и навлизане на иновации“.

"Националният декарбонизационен фонд е заложен в Дългосрочната стратегия за обновяване и е реформа от Плана за възстановяване и устойчивост, която трябва да се реализира“, коментира заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова. "Инвестиционните потребности в жилищния сектор се оценяват в размер между 3,3 и 4,5 милиарда евро годишно, като този фонд трябва да спомогне за тяхното мобилизиране чрез комбинация от финансови инструменти, грантове и техническа помощ“, сподели още той.

По време на събитието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева постави акцент върху необходимостта от приоритизиране на сградното обновяване в дейността на Декарбонизационния фонд, като подчерта важността на вземането на политически решения, основани на инвестиционните потребности на различните сектори.

"Няма как да постигнем реални резултати със 100-процентово грантово финансиране, преминаването към схеми със съфинансиране е неминуемо“, коментира заместник-министър Бонева. "Трябва да намерим балансирани решения между грант и финансов инструмент и да намерим решения, които да комбинират мерките за обновяване с политиките за ВЕИ, интелигентни сгради, енергийни общности“, допълни тя.

Изключително активно бе и участието на финансовия сектор, като представители на Асоциацията на банките в България, Фонд на фондовете и Фонд ФЛАГ изразиха готовността си да се включат в бъдещи програми за обновяване. Беше заявено, че осигуряването на последователност и непрекъснатост на политиките и атрактивни условия за всички участници в процеса е от съществено значение за привличането на частни инвестиции. За да се гарантира участието на банковия сектор е необходимо и осигуряването на качество на проектите и демонстриране на реални резултати. В пряка връзка с това бе идентифицирана ясна необходимост да се инвестира в знания и умения в строителния сектор, който трябва да е готов да осигури качество на всеки един проект в настоящите и бъдещите програми, за да отговори на очакванията на гражданите.

Още по темата: общо новини по темата: 87
11.04.2024 »
04.04.2024 »
28.03.2024 »
07.03.2024 »
29.02.2024 »
07.02.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: