Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На прощаване с Патриарх Неофит: България се сбогува със своя духовен баща
Автор: Петя Кузева 11:37 / 16.03.2024Коментари (0)1009
Много вярващи и днес пристигат, и се редят на опашка, за да се поклонят пред Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път българския патриарх . 

На поклонението присъства президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова председателят на народното събрание Росен Желязков, много вярващи, представители на различни институции и на вероизповеданията у нас. 

"Вярата в доброто трябва да ни обединява - няма да забравя тези му думи. Много уроци имаме да учим от патриарх Неофит. Още помня как той ме благослови в началото на първата ми кандидат-президентска кампания", сподели държавният глава Румен Радев.

"Срещата ни с патриарх Неофит беше една от последните. Не пропускаше да изпрати специално послание на празниците до мен. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Притежаваше най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа. Това заяви Илияна Йотова. Според нея най-големият урок, на който Негово Светейшество е научил народа, е да бъдем толерантни и да се обичаме помежду си.

Председателят на НС Росен Желязков също отдаде почит на патриарха. "За православието и църквата беше изключително важен. Призоваваше към обединение и единение със своята благост, трябва да служи за пример на всички. Той обичаше народа, отличаваше се с патриотизъм и родолюбие", посочи той.  

Да се поклони дойде и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. "Той се отличаваше с добротата си и готовността да обединява и разбере другия, това е и мъдрост. Толкова разговори и срещи съм имал. Беше много обичан патриарх, жалко, че си отиде толкова рано", сподели той.

След опелото с литийно шествие тялото на Българския патриарх ще бъде проводено до митрополитската катедрала "Света Неделя", за да бъде положено за вечни времена, каквато е била неговата воля. 

И двете катедрали в София са свързани с патриарх Неофит и са били важни и свети места за него. В патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" той беше интронизиран, а в църквата "Света Неделя" служеше като софийски митрополит.


Още по темата: общо новини по темата: 80
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Зелен преход
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: