Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На път сме да останем без дървесина
Автор: Екип Ruse24.bg 11:53 / 17.02.2023Коментари (3)583
©
Голяма част от дървопреработващите предприятия в страната са спрели работа или са в процес на спиране, поради спекулативните цени на дървесината. Сред тях са водещи в сектора заводи, с изградени мощности в Бургас и Велико Търново, които в края на декември спряха производство и вече работят с намален капацитет. Друго предприети, което е ключово за Силистра, също е в процес на спиране, съобщават от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Директно наетите само в тези три предприятия са над 1000 човека, а индиректно над 5 000 човека в сферата на транспорта, добива, услугите и др. Основната причина за това е спекулативното покачване на цената на дървесината през 2022 г, довело до непосилни цени за местното население, както и за индустрията.

По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост по-голямата част от предприятията, използващи масивна дървесина за суровина, също имат сериозни проблеми и не могат да изпълняват договорите си заради високите цени на дървесината и липсата на достатъчно количество суровина.

До проблема се стигна заради наложените изкуствени ограничения върху добива на дървесина – заповедта за намаляване с 30% на сечите във вековни гори на служебния министър Христо Бозуков от края на 2021 г. Въпросната наредба не защитава горите, а им вреди, защото възпрепятства санитарната и възобновителна сеч – тази, която прочиства дърветата, помага им да се развиват и се случва само след съгласуване и одобрение с компетентните органи. Резултатът е по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината. Отделно в България не се оползотворява т. нар. прираст в горите, който у нас се използва едва на 50%, а средно в Европа над 75 на сто.

От бранша настояват за отпадане на тези ограничения.

В сферата на Горското стопанство и Горската промишленост в България работят над 60 000 човека и създават над 3% от БВП, основно в полупланинските и планинските райони, като на места това е единственият поминък. Сега голяма част от тези хора са изправени пред опасността да останат без работа в зимните месеци при растящи цени и пълна липса на алтернатива.

Въпреки нашите многократни сигнали, до момента държавата не реагира, затова сме поискали и писмено среща с министър-председателя, в опит да запазим този структуроопределящ отрасъл за страната, коментираха от бранша.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.02.2023 г.
0
 
 
Цигански бригади работят в горите,без осигуровки и приходи в бюджета,всичко е в сивия сектор и липсата на желание от служебното плавителството за изсветляване на сектора! Дългосрочните договори с преработвателните предприятия,които получават дървесина на начална цена от Държавните предприятия и т.н. з!Защо не се коментират тези факти!
Aнонимен
на 17.02.2023 г.
0
 
 
Самите заводи определят цената на която купуват.Суровината е в изобилие.Хищническата мания за 100% печалба на на дърводобивните фимни и всички по веригата,липсата на пазари от преработващите пледприятия ни дакараха до тука!
Aнонимен
на 17.02.2023 г.
0
 
 
Пълни глупости!Голяма част от работещите са без осигуровки!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: