Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На трето място в света сме по брой на пушачи
Автор: Екип Ruse24.bg 09:22 / 18.11.2010Коментари (9)232
© Ruse24.bg
4-5 часа престой в задимено помещение нанася същите вреди на белия дроб като изпушването на цигара. Тютюневият дим съдържа над 4800 отровни химични вещества, между които и много радиационни. Те ни облъчват, все едно работим в рентген. Наред с канцерогенните съставки, те са причина за хроничните заболявания на белия дроб, най-тежки от които са обструктивната болест, ракът и астмата. И всички те са пряко свързани с пушенето, каза доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести.

Всяка година над 230 хиляди българи влизат в болница заради болести на белите дробове, над 14 хиляди заболяват от злокачествени заболявания на дихателните органи, а 3600 умират, съобщиха специалисти на среща, посветена на Световния ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест.

Тя е най-тежкото и най-разпространено заболяване, което ограничава и постепенно блокира дишането. Жертвите й лавинообразно се увеличават от година на година. Така е в цял свят, където болестта покосява над 200 -300 000 болни годишно. Така е и у нас.

Над половин милион българи с диагнозата ХОББ, която годишно убива повече хора, отколкото ракът на гърдата и на белия дроб, взети заедно. Само за последните четири години болните са се увеличили с 4 хиляди души.

Кашлица, пристъпи на задух, които с годините стават взе по-чести, мъчат болните до пълното изтощение. Веднъж появила се, болестта се развива. Тя може да се лекува, но не и да се излекува напълно, каза доц. Костов.

Две са причините за нея - пушене и въздух, замърсен от биогоривата. Добрата новина е, че ако пушачът откаже цигарите на 40 години, ще добави 9 години живот, а дори да ги откаже на 50, ще си подари още 6 години, обясни доц. Костов.

40 процента от българите пушат, което ни нарежда на трето място в света, наред със страни като Албания и Гърция.

Отложената забрана за пушене на обществени места ще донесе печални последици за нашите деца, защото дори да не пушат, те растат сред цигарен дим, предупредиха лекарите.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ауу каква гордост, не знаех , че сме толкова "напреднали". Хората по света се чудят как да опазят себе си и природата, ние се чудим как по - бързо да се натровим с каквото може .... ами давай народе трови се та да стигнеш първото място, така ще сте горди сигурно , а света ще ви се смее ли смее
Глупости вършат само умните хора,за останалите е ежедневие...:)
на 18.11.2010 г.
+1
 
 
Покрай мен всички пушат,а пишат че 40% пушат.....90% от хората пушат
+3
 
 
Зависимостта от цигарите си е вид наркозависимост. Подрастващите си въобразяват, че с пушенето по нещо ще са като възрастните, а възрастните си въобразяват, че пушенето на цигарката успокоява. Което говори за пълна липса на въображение. Има толкова много други възможности за индивидуална проява - това да е теренът за въображението!
+1
 
 
да бе 40% ама друг път - само като видя майки с колички пафкащи над бебето си и ми става лошо,а да не говоря за подрастващите - те всички си пушат и за това май не са 40%,а доста повече
+1
 
 
Да сега се осведомих за биогоривата и доколкото чета са доста спорно явление (поне някои) :)
+1
 
 
То и аз ги пробвах цигарите като тинейджър, но не ми вървяха просто и сега съм от непушачите :) Ама съм и по спортна натура и може заради това да не са ми вкусни. Така, че ако има повече хора като мен ще е добре, пък който "не" може да ги откаже, нека се трови и да дава пари на вятъра. То 6 години повече или по-малко почти няма значение, а понякога и доживяват повече от непушачите ... А това дето пише, че въздуха е замърсен от биогоривата не го разбирам. Нали уж е по-безопасно и чисто биогоривото, а сега пък замърсявало ... :)
на 18.11.2010 г.
-1
 
 
Поне по нещо да сме величина в света
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: