Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На вниманието на родителите! Ще има нови правила при помощите за отглеждане на дете
Автор: Екип Ruse24.bg 10:59 / 25.04.2023Коментари (0)598
©
Промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, според които отпусканите финансови помощи и средства (за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства) вече ще зависят от линията на бедност за страната, като база за определяне на критериите за достъп и размера им, а не от гарантирания минимален доход.

Това се налага, тъй като с промените в Закона за социално подпомагане, гарантираният минимален доход е заменен с линията на бедност. Това предвиждат промени, качени за обществено обсъждане, които са предлага да влязат в сила от 1 юни тази година.

Предвижда се също така еднократната помощ за превенция на изоставянето и за реинтеграция в семейна среда да се предоставя до шест пъти в годината, а не както е досега – до четири пъти, пише Pariteni.bg. Размерът на тази помощ ще бъде в съответствие със заложените в плана за действие по случая на детето цели и дейности. С предложените промени еднократната помощ за превенция на изоставянето ще може да се изплати незабавно – веднага след издаването на заповедта за нейното отпускане.

За подкрепа на детето и семейството по реда на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето може да се отпускат месечни и еднократни финансови помощи, чрез които се подкрепя работата по случаи на превенция на изоставянето, реинтеграция в семейна среда, отглеждане на детето при близки или роднини или в приемно семейство.

Еднократната помощ може да се предоставя до четири пъти в годината. Тя е различна от месечната помощ и се отпуска, за да посрещне определена нужда, възникнала извънредно и необвързана с издръжката на детето. Месечните помощи се предоставят за издръжка на детето, настанено в семейството на роднини или близки. Отпускат се след проверка на доходите на семейството и се диференцират съобразно възрастта на детето и неговите потребности.

С промените се предвижда още през първата година от следосиновителния период посещенията от ДСП в осиновителното семейство да са ежемесечни, а през втората година да се осъществяват не по-малко от веднъж на всеки три месеца (досега посещенията се осъществяваха не по- малко от четири пъти в годината).

Започнатите и неприключени до датата на влизане в сила на това постановление производства по предоставяне на финансови помощи и средства се довършват при новите условия, пише още в правилника.

До 30 юни 2023 г. финансовите помощи и средства, отпуснати преди 31 май 2023 г., се изменят служебно от дирекции "Социално подпомагане“, като размерите на помощите и средствата се определят в съответствие с това постановление.

Още по темата: общо новини по темата: 742
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: