Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наблюдава се сериозен спад на кръводарителите у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 12:46 / 19.03.2020Коментари (2)615
©
Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни, алармират от Министерство на здравеопазването.

За да успеят центровете по трансфузионна хематология да осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение.

Гражданите трябва да знаят, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. Целта е да осигурим на лечебните заведения необходимите им кръв и кръвни съставки, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Когато агитирате за даряване на кръв, предупредете и за рисковете. Някой, който не е дарявал досега може и да реши да дари. Не разкарвайте хората до болниците, за да научат, че не е безопасно да се дарява кръв, особено по време на епидемия/пандемия. Зная, че се прави с благородна цел, аз съм дарявал кръв не по конкретен повод, но след това бях като блъснат от товарен влак. Има голяма вероятност "короната" да се възползва от дарителите и да ги споходи. Всеки решава сам за себе си. Моите 5 ст. по темата.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: