Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Началото на западно-нилската треска е с висока температура, главоболие
Автор: Екип Ruse24.bg 14:36 / 20.08.2010Коментари (1)3352
© Ruse24.bg
Началото на западно-нилската треска е с висока температура, главоболие, отпадналост, адинамия, безразличие - състояние, което често се среща при настинки и много други заболявания, т.е. нищо характерно. Това каза полк. доц. Камен Плочев - началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия (ВМА).

"След няколко дни се появяват първите признаци на засягане на централната нервна система. Те включват силно главоболие, което понякога има пулсиращ характер. Постепенно болният започва да проявява светлобоязън - не може да гледа светлината. Вдървява му се врата, не може с брадичка да си стигне гърдите - това е белегът, по който установяваме, че има вдървяване. Започват и някои леки промени в съзнанието. В същото време се появява и третият синдром - обривният. Четвъртият синдром е възпаление на лимфните възли, тъй като първата спирка на вируса в организма е в лимфните възли и там се развива съответният инфекциозен процес", обясни доц. Плочев.

Лечението е като при всички останали вирусни менингоенцефалити, каза специалистът. "Няма вирусен препарат, който да неутрализира заболяването. При грипа имаме хиперимунен противогрипен гама-глобулин, но грип има много и можем да извадим гама-глобулин, а нилска треска няма толкова много, за да можем да извадим серум. Основната насока на нашето лечение е в овладяването на т.нар. мозъчен оток. Когато вирусът възпали мозъчните обвивки, те започват да произвеждат повече ликвор - мозъчна течност.

Увеличаването на тази мозъчна течност води до повишаване на налягането в черепа и това води до болка. Тъй като мозъкът е обвит в твърда мозъчна обвивка, която не се разтяга, няма накъде да се разтегне, черепът е с ограничени размери и се стига до това главоболие и симптомите, които изброих, характерни за възпаленията на централната нервна система. Умението за лечение е свързано с това как да извадим тази течност от мозъка.

Има различни медикаменти, с които ние разполагаме в България. Имаме опит с тях и с изключение на грипния, херписния, морбилозния, с другите енцефалити почти нямаме проблеми. За радост такъв е и нилският. Не съм виждал някой да умре от него или да изпадне в кома", посочи доц. Плочев. Във връзка с известните вече смъртни случаи от западно-нилска треска в Гърция, той обясни, че все още няма анализ на епидемията в южната ни съседка, тъй като тя в момента се развива там. "Само знам, че са били възрастни хора, над 70 години. Трябва да се знае от какво са били болни, може да са били болни от рак, левкемия или някое друго основно заболяване, при което тази инфекция допълнително подпомага по-бързият изход на основната болест. Не мога да коментирам, защото още нищо не е публикувано", допълни специалистът.

Източник: Агенция "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 20.08.2010 г.
0
 
 
кви са тия трески и вируси,беее
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: