Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 1 млрд. kWh са пренесени по IGB в първия месец на търговска експлоатация
Автор: Екип Ruse24.bg 13:03 / 10.11.2022Коментари (0)327
©
Над 1 млрд. kWh са пренесени по междусистемната газова връзка Гърция-България в първия месец на търговска експлоатация на газопровода. Общото количество природен газ за периода 1 октомври – 1 ноември 2022 г. възлиза на 1 105 908 000 kWh или 95 000 000 кубични метра.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). Общият капацитет на IGB е 3 млрд. куб. м. годишно, като 1.57 млрд. куб. м. вече са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години.

Останалият свободен капацитет се предлага по прозрачен и достъпен начин на двете европейски платформи PRISMA и RBP. Предстои независимият преносен оператор на газовата връзка ICGB да обяви два нови търга за свободния капацитет за месец декември. На 21 ноември компанията ще отвори търг за твърд месечен капацитет в права посока (Гърция-България). В края на месеца – на 29 ноември, ще бъде обявен търг за прекъсваем капацитет в обратна посока (България-Гърция).

В рамките на изминалия месец е регистриран и първият нов ползвател на междусистемата газова връзка Гърция-България. Компанията “Акспо България" (част от Axpo Group, Швейцария) премина успешно през всички стъпки по процеса на регистрация и вече има възможност да участва във всички търгове за капацитет, които ICGB обявява на двете платформи. Като преносен оператор, ICGB продължава разговори с всички търговци, които имат интерес към резервиране на свободен капацитет по съоръжението.

Количествата природен газ, които постъпват по интерконектора към момента, обезпечават близо 1/3 от вътрешното потребление на България от началото на отоплителния сезон.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: