Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 12% ръст на износа към ЕС
Автор: Екип Ruse24.bg 11:32 / 11.08.2015Коментари (0)358
©
През първата половина на годината износът на страната ни за Европейския съюз се е увеличил с 12,2% в сравнение със същия период на миналата година и вече достига 11,6 млрд. лева, съобщиха вчера от Националния статистически институт. Шест държави - Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция са основните ни партньори в общността и те формират 70,1% от износа за страните - членки на ЕС. Само за най-големият ни търговски партньор - Германия сме изнесли стоки за 2,350 млрд. Лева, като експортът за Берлин е с 12,3% увеличение. В същото време обаче има над 14% ръст и на вносът от федералната република.

По-ниските цени на петрола, евтиното евро и съживяващата се европейска икономика са сред основните причини за добрите резултати. Освен това своето влияние оказва подобрението на търговията със страните извън общността, която бе значително съживена след въвеждането на руското хранително ембарго, което остави огромен обем европейски стоки без пазар. Намалява също така цената на суровините на от внос, което също има положително влияние върху стимулирането на търговията.

За същия период от време расте и вносът от страните в ЕС към България, сочи националната статистика. Има 8% ръст спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 13.3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция. Само през май месец импортът от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 9,4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,6 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - май е отрицателно и е на стойност 1,678 млрд. лева. При износа на България за ЕС в първите пет месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" - 38,8% и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация с изключение на горивата - 27,3%. Сериозен спад има в сектора на безалкохолните напитки и тютюна, където намалението е с 15,4%.

В този сектор има увеличение със почти същия размер при вноса. Ръст е отбелязан също така и при сегмента "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)" - 16,5%, а най-голямо увеличение с над 30% има в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти". За периода януари - юни износът на България за трети страни се увеличава с 8,8% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 8,2 млрд. лв., става ясно от данните на НСИ. Основните ни търговски партньори са Турция, Китай, Сингапур, Сърбия, САЩ, Русия и Македония. Те формират 55,4% от износа за трети страни.

През последния месец от полугодието - юни, износът на България за трети страни се увеличава с 1,8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,5 млрд. лeвa. Вносът на България от трети страни за първите шест месеца на 2015 г. намалява с 0.1% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 9,4 млрд. лeвa. Стоки за най-много пари внасяме от Русия, откъдето получаваме горивата за нашата индустрия, Турция, Китай и Украйна.

Източник: "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: