Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 2 млн. лв. ще бъдат отпуснати за евтаназирането на прасетата
Автор: Екип Ruse24.bg 10:41 / 02.08.2019Коментари (0)939
©
Умъртвяване и загробване на свинете в трите големи свинекомплекса в Русенско възлага Областната дирекция за безопасност на хранитер, пише  "Актуално".

Животните ще се умъртвяват с електричество или газ (въглероден диоксид под формата на сух лед). Поръчката е с прогнозна стойност 2 379 756 лева с ДДС (над 1,9 млн. лв. без ДДС) и изпълнителите й се избират чрез договаряне без предварително обявление.

Разделена е на четири обособени позиции. Трите от тях са за извършване на изкопни работи, товаро-разтоварна и транспортна дейност, загробване и дезинфекция в територията на "Свинекомплекс Бръшлен“ АД (общ. Сливо поле), "Свинекомплекс Голямо Враново Инвест“ АД (общ. Сливо поле) и "Свинекомплекс Николово“ АД (общ. Русе). Дружеството в Бръшлен ще получи от ОДБХ 614 500 лева без ДДС, за да извърши изискваните от ОДБХ дейности, дружеството в Голямо Враново – 460 880 лв., а дружеството в Николово – 307 250 лв. Четвъртата позиция е за извършване на мероприятия по дезинфекция и обеззаразяване във всички засегнати обекти на територията на област Русе. Тя се възлага пряко на "Биоконтрол корпорация“ ЕООД – Разград, срещу 600 500 лв. без ДДС.

Дружеството е еднолична собственост Галина Чолакова чрез фирмата й "Иновекс Партнърс Груп“ ЕООД.

Според документите област Русе попада във високо рисковите региони за разпространение на болестта Африканска чума. Там са регистрирани 12 свиневъдни обекта с брой приблизително 110 000 свине. Одобрените методи за хуманно умъртвяване на свинете са с електричество и чрез газ (въглероден диоксид под формата на сух лед), пише в обявлението.

Преди да започне умъртвяването Регионалният кризисен център, създаден към ОБДХ, подготвя процедурите за безопасното обезвреждане на труповете. "Убиването трябва да се извърши по възможно най-бързия начин след потвърждаване на диагнозата като първо се умъртвяват свинете, показали клинични признаци на заболяването.

Следващ важен етап в ликвидирането на заразната болест е обезвреждане на трупове и контаминиран материал. Труповете и контаминираните материали (фураж, посуда, предмети и други) незабавно се обезвреждат чрез загробване на определени за това терени по такъв начин, че да се гарантира унищожаването на вируса. Труповете на всички възприемчиви животни, които са умрели или убити за ликвидиране на болестта, трябва да бъдат унищожени под официален надзор по начин, гарантиращ обезвреждане и неразпространение на вируса на АЧС“, се казва също в обявлението. Месото от възприемчивите животни от заразеното стопанство, заклани през периода между вероятното въвеждане на болестта и налагането на възбрана за движение, трябва да бъде проследено и унищожено под официален надзор, така че да се гарантира обезвреждане, ограничаване и неразпространение на вируса на АЧС.

Последният етап е почистване и дезинфекция. Те трябва да започнат веднага след умъртвяването на възприемчивите животни с отстраняване от животновъдния обект и то трябва да се извърши методично.


Още по темата: общо новини по темата: 42
19.07.2023 »
27.09.2021 »
12.09.2021 »
05.03.2020 »
12.02.2020 »
18.01.2020 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: