Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 2800 български ученици са преминали обучения в ЦЕРН
Автор: Екип Ruse24.bg 09:41 / 25.03.2017Коментари (0)750
©
Над 2800 български ученици и 536 учители по природни науки са преминали обучения в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от 2011 г. насам. Там те са се запознали с работата и научните експерименти на ЦЕРН и са провеждали лабораторни упражнения.

От тази година научната организация започва нова програма за двуседмично обучение на ученици - лауреати от национални и международни олимпиади. България ще е една от петте държави, които ще се включат пилотно, като до края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН. 

Това стана ясно днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков с генералния директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти. По време на разговора двамата обсъдиха възможността да се изготви оценка на участието и приноса на българските учени в провежданите експерименти на Европейската организация за ядрени изследвания.

Български физици, математици и инженери участват в различни проекти като изграждането на един от четирите детектора на Големия адронен колайдер и провеждането на експеримента CMS, благодарение на който бе открита "божествената частица" Хигс бозон. Учените ни са част от екипа, който прави експеримента "ИЗОЛДЕ" на протонния синхротронен ускорител за създаване на различни радиоактивни изотопи. 

Те се използват за експерименти в областта на атомната и ядрената физика, материалознанието и науките за живота. Българските специалисти са се включили и в амбициозния проект "GRID" за създаване на глобална компютърна мрежа с разпределени ресурси за съхранение, обработка и анализ на данни от експериментите на Големия адронен колайдер.

На днешната среща проф. Николай Денков и г-жа Фабиола Джианоти коментираха идеята за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в София Тех парк, в които да се използват нови технологии и иновации, разработени в ЦЕРН. С помощта на организацията са направени девет такива инкубатора в Европа. Сред дискутираните теми бяха още създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България.


Г-жа Фабиола Джианоти е в България по повод редовното заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, чийто домакин е Министерството на образованието и науката. По време на визитата си в София г-жа Джианоти ще се срещне с президента Румен Радев, с министър-председателя проф. Огнян Герджиков, с председателя на БАН акад. Юлиян Ревалски, с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и с ученици и учители от Националната природо-математическа гимназия в София (НПМГ).

Утре - 24 март, в 10.30 ч., в хотел "Радисън" г-жа Джианоти ще даде кратка пресконференция за българското участие в ЦЕРН и сътрудничеството между българската научна общност и ръководената от нея международна научна организация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: