Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 4000 студенти останаха без общежития заради ремонти
Автор: Екип Ruse24.bg 14:39 / 14.02.2023Коментари (0)381
© БНТ
Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да живеят обратно в общежитията си заради започнати, но недовършени ремонти по сградите. Причината е, че парите, отпуснати за ремонт, са недостатъчни и фирмите са прекратили строителните дейности.

Призрачни сгради и празни общежития. Над 4000 студенти напускат общежитията си, с обещанието да се върнат след една година. Голяма част от тях обаче вече завършват, а ремонтите дори не са започнали, разказва БНТ.

Даниел Парушев, председател на НПСС: "През месец юли 2020г. МС отпусна 98 милиона за ремонт на студентски общежития. Две години и половина по-късно от тези отпуснати средства има неусвоени такива и 10 блока остават недовършени. Причината за прекратяването на ремонтите е поскъпването на строителните материали с 30-40%".

Емилия Хинкова, студент в УАСГ: "Студенти няма още от месец юни и в блока няма никого в момента, освен домакинката. Колегите са настанени по останалите ни блокове, които имаме на УАСГ, както и някои са отишли в блокове на други университети или пък на квартири".

Илиян Чабуклийски, студент в УНСС: "Не е нормално 800 души, които трябва да живеят в нашите общежития да ползват квартира, която е може би десет пъти по-скъпа от студентско общежитие, което е нормално, ремонтирано и хубаво в наши дни".

Антонио Дачевски, студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров": "Има квартири, които са по една стаичка и са по 500 лв., има квартири, които са по половин стая и пак плащат 500 лв."

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и гл. секретар на Съвета на ректорите в България: "Повечето ректори опитаха с писма до МОН и до Министерството на финансите да поискат допълнителни средства, но поради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разходите, получиха отказ, както и ние получихме отказ".

Днес студентите ще входират писмо до служебния премиер Гълъб Донев за отпускане на допълнителни 10 милиона за завършване на ремонтите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: