Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 70% от българите подкрепят законодателните промени срещу домашното насилие
Автор: Самуил Иванов 09:53 / 27.08.2023Коментари (0)388
© Фокус
Българите категорично застават срещу домашното насилие. Над 70% от тях подкрепят промените в Закона от домашното насилие и в Наказателния кодекс. 

Това сочат данните на "Маркет ЛИНКС", която публикува национално проучване, финансирано и реализирано със средства на агенцията и bTV. 

След като в началото на месец август случаят с Дебора от Стара Загора, която бе нарязана с макетно ножче от своя бивш приятел, стана публичен заради това, че съдебната експертиза постанови, че нараняванията могат да бъдат определени като "лека телесна повреда". На извършителя Георги Георгиев първоначално не бе повдигнато обвинение и той бе оставен на свобода. 

Публичността на случая доведе до остра обществена реакция. Българите излязоха на протести в цялата страна с искания за справедливо наказание и в защита на както на Дебора, така и на всички жертви на домашно насилие. 

Политиците също реагираха, като те прекъснаха своята лятна ваканция, за да заседават извънредно и да направят промени в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс, така че да има справедливи наказания за подобен тип престъпления. 

Така бе създаден терминът "интимна връзка", който има за цел да предпазва всички потърпевши на домашно насилие, които обаче не са със сключен брак. 

Данните от проучването на "Маркети ЛИНКС" затвърждават позицията на българските граждани, които категорично се обявяват срещу насилието над жени и подкрепят въвеждането на адекватни законодателни промени. Близо 70% от анкетираните подкрепят свършеното от народните представители до момента. 18% се обявяват против, но не защото са "за" насилието, а защото не са убедени, че тези промени ще доведат до желания ефект, а от друга страна, че институциите имат капацитета да прилагат промените в закона. 11% остават неутрални. 

Въпреки всичко това обаче темата за домашното насилие остава отворена. Случаите на пребити жени далеч не е намалял, а проблемът изисква далеч повече промени както в законите, така и в образователната система, така че тзи тип случаи да бъдат сведени до нула.

Още по темата: общо новини по темата: 220
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
27.03.2024 »
03.03.2024 »
28.02.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Великден 2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: