Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 715 млн. лв. ще се инвестират в подобряване качеството на въздуха
Автор: Екип Ruse24.bg 10:36 / 13.10.2022Коментари (0)277
©
Над 715 милиона лева ще бъдат инвестирани пряко в дейности и мерки за подобряване на качеството на въздуха по Програма "Околна среда“ (ПОС) 2021-2027 г. Това стана ясно в рамките на работна среща вчера, на която присъстваха заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, Галина Симеонова, главен директор на главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда“, кметове, зам.-кметове и представители на 21 общини.

Зам.-министър Колева припомни, че преди дни Европейската комисия официално одобри новата програма, а министерството вече започна работа по подготовка на процедурите за кандидатстване. "Целта е в програмния период 2021-2027 г. да не допускаме забавяния, затова нека започнем с най-бързи темпове“, настоя зам.-министър Ренета Колева. Според нея трябва да докажем пред Европейската комисия, че усилията на България към подобряване на качеството на въздуха дават резултат, за което е необходимо партньорство с общините.

"Надявам се всички да сме научили уроците си – очакваме решение от Съда на ЕС във връзка с превишенията на нормите на ФПЧ10, което неминуемо ще доведе до финансови санкции. МОСВ полага постоянни усилия за това да минимизираме щетите за бюджета колкото е възможно. Но за съжаление резултатите от мониторинга са факт – продължаваме да имаме общини с превишения на нормите за ФПЧ“, допълни зам.-министър Колева.

Средствата по Приоритет "Въздух“ на ПОС 2021-2027 г. ще бъдат насочени към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух, които са в обхвата на решение на Съда на ЕС от 2017 г. и са с регистрирани превишения на среднодневните норми и/или средногодишната концентрация на ФПЧ в периода 2017-2021 г.

По процедурата "За по-чист въздух“ ще се финансира подмяната на топлоуреди на дърва или въглища с екологични алтернативи. Основният източник на замърсяване на въздуха с ФПЧ е битовото отопление. За да получат безвъзмездно ново отоплително устройство, гражданите, живеещи в някоя от тези 21 общини, ще трябва да се съгласят да предоставят за рециклиране старите устройства на твърдо гориво. Процедурата с бюджет от 610 млн. лв. ще бъде отворена за кандидатстване от страна на общините през първото тримесечие на 2023 г.

Процедурата "Зелена инфраструктура в градска среда“ ще подкрепя озеленяване на урбанизираните територии, включително възможност за инвестиции в иновативни подходи. Бюджетът от 105 млн. лв. ще може да се инвестира в разширяване на съществуващи зелени площи, изграждане на зелени стени, облагородяване на "кални петна“ и др. Приоритетно това ще става с растителни видове с висока степен на поглъщане и/или задържане на фини прахови частици.

Всички 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух в периода 2017-2021 г. са: Асеновград, Благоевград, Перник, Столична община, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Издирват Пепи Еврото
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: