Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наемите на магазините вървят нагоре
Автор: Екип Ruse24.bg 08:36 / 21.08.2022Коментари (0)500
©
Наемите на магазини търговските центрове преодоляха натиска от пандемията и постепенно се завръщат на предкризисни нива. През второто тримесечие на 2022 г. те нарастват до 35 евро на кв.м за по-атрактивните помещения във водещи проекти в София. Наемите в ритейл парковете се задържат около 10 евро/кв. м в София и 7-9 евро/кв. м в областните градове.

Активен пазар на търговски площи и тенденция към повече експанзии, особено при дискаунт веригите, отчитат от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton в доклада си за второто тримесечие на 2022 г.

Пазарът през периода е стабилен, а наемателите отчитат връщане на приходите им на нивата от 2019 г. В същото време някои от големите брандове пренасочват експанзията си към различни райони на Централна и Източна Европа заради войната в Украйна, което допринася за засиленото търсене на площи. Интересът към моловете е устойчив, но се наблюдава и фокус върху ритейл парковете. Тази тенденция е резултат и от експанзията на ритейлърите и дискаунт вериги към областните и по-малките градове в страната.

“Като цяло през последните месеци наблюдаваме динамичен и трудно предвидим пазар на търговски и логистични площи. До голяма степен причината е войната между Русия и Украйна, която принуди много компании да затварят обекти на тези пазари, да търсят нови пътища за доставки и реализация на продукцията си. А това е свързано и с преосмисляне на плановете им в областта на недвижимите имоти", обобщи Явор Костов, управляващ партньор в компанията.

“В сегмента на търговските площи България остава атрактивна за дискаунт веригите, спортните стоки, дрогериите и местните оператори на бързооборотни стоки. Това са динамично растящи брандове, които се насочват както към големите, така и към по-малките градове“, допълни той.

Ритейл парковете продължават да са атрактивни – както за търговци, така и за инвеститори в портфолиа от подобни проекти. Към средата на 2022 година проектите в процес на изграждане или във фаза на планиране са 176 000 кв. м. Функциониращите ритейл паркове в страната с отдаваема площ над 5 000 кв. м са общо 227 000 кв. м. 

На пазара на логистични площи в София наемната активност достига едно от най-ниските си нива за последните две години. Причината е недостиг в предлагането на свободни площи, като делът им спрямо целия пазар вече е незначително нисък.

“През последните месеци наблюдаваме усвояване на площи с краткосрочни наеми. Отчасти това се дължи на стремежа на много търговци и дистрибутори да се запасят със стоки и суровини в отговор на растящата инфлация", коментира Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели“.

В резултат делът на свободните площи намалява спрямо нивата до 2% през пролетта и 4% от края на 2021 г.

Нивото на незаетост се очаква да остане ниско в краткосрочен план въпреки големия обем ново строителство и потенциал за разрастване на пазара. Към средата на 2022 г. в София са в строеж близо 400 000 кв. м производствени и складови площи, което е рекорден обем за последните 15 години. Повечето проекти са планирани за собствено ползване.

Заради нарастващите оперативни разходи, поскъпващото строителство и високото търсене наемите на модерни логистични площи в София продължават да нарастват и вече надминават 4.5 евро/кв. м за средно големи обекти. Наемите за големи обекти с площ над 10 000 кв. м са около 4 евро/кв. м.

Още по темата: общо новини по темата: 3212
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: