Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Най-добрият гръцки алпинист говори за последните мигове на Скатов
Автор: Екип Ruse24.bg 08:49 / 09.02.2021Коментари (0)657
©
Какво се е случило в последните часове преди смъртта на починалия под К2 Атанас Скатов? Какво е било състоянието преди фаталното слизане? Отговорите на тези въпроси даде най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис в ексклузивно интервю за Огнян Георгиев и "България днес“ от болницата в Скарду в Пакистан, където се възстановява след измръзване.

"Атанас беше много силен - тръгна от базовия лагер към втория директно. Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен", сподели Сикарис. 

"На 4 февруари тръгнахме от Лагер 2. Видях как Атанас и неговият шерп достигнаха до Лагер 3. На 4 февруари пристигнах в Лагер 3 на 7 440 метра. Там срещнах Атанас вечерта. Големият проблем за всички нас беше, че нямаше палатки. Казаха ни, че са оставени три палатки и колове, за да ги намерим. Така и не намерихме палатките. Вечерта температурите бяха около -40 градуса - невероятен студ. Всички останахме навън и се чудехме как ще оживеем. Опитах се да вляза в една палатка, а хората ми казаха, че няма място. Атанас беше в друга", добави Антониос. 

"Говорих с Атанас сутринта. Тогава ми каза, че ще слизаме. Той тръгна с неговия шерп. Помня Атанас при спускането. Още в началото след лагера има наклон с доста градуси, без фиксирано въже. Гледах как слиза без пикели. Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикел. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма как да забравя този момент, не виждах Атанас. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: "Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го - падна". Това е историята. Убеден съм", разказа още той. 

"Атанас е много силен, техничен и опитен. Най-важното - много добър характер. Проблемът бяха въжетата и зимата. Ти си навън на -40, представяш ли си колко слаб се чувстваш. Заради гадния студ си гладен, изтощен си от височината, студа и всички положителни усилия. Много е лесно да направиш грешка. Животът е да си знаеш лимита", заключи Антониос. 


Още по темата: общо новини по темата: 23
12.03.2021 »
24.02.2021 »
16.02.2021 »
15.02.2021 »
14.02.2021 »
13.02.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: