Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Най-скъпи са новопостроените жилища в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 10:04 / 19.07.2022Коментари (0)439
©
Сред големите градове на страната жилищата ново строителство са поскъпнали най-много в Русе – с 23,2% за година, показват данни на Националния статистически институт. А при старото строителство най-голямо е покачването на цените в Бургас – със 17,8%.

Русе се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в крайдунавския град са с 15,4% по-високи от същия период на миналата година. Така Русе изпревари Варна, която беше лидер в класацията през предходното тримесечие.

Русе е на първо място в класацията благодарение на сериозното покачване на цените както на новото, така и на старото строителство. Крайдунавският град е на първо място по поскъпване на новото строителство с увеличение от 23,2%. А цените на апартаментите и къщите старо строителство нарастват с 13,7% за година. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни апартаменти в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Ако при новото строителство преобладава делът на обикновените кооперации, ръстът на цените е по-малък.

Покачването на цените на имотите в другите големи градове с над 120 хил. жители е близко до това в Русе. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

По отношение на съществуващите жилища на първо място по покачване на цените е Бургас със 17,8%. При новото строителство поскъпването в Бургас обаче е само с 0,1%. В резултат общото поскъпване на жилищните имоти в града край морето е средно с 11,1% за година.

На второ място след Русе по поскъпване на жилищата е Варна с повишение на цените с 13,2% за година, показват данните на НСИ. В морската столица цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 16% за година, а поскъпването на новото строителство е с 8%, като в тези данни не са включени продажбите в курортните комплекси. Така само по отношение на съществуващите къщи и апартаменти Варна е на второ място по поскъпване след Бургас.

На трето място по поскъпване на имотите за година е София с ръст на цените от 11,9%. Цените на новите апартаменти и къщи в столицата са нараснали с 8,8%, а на съществуващите жилища - с 14,1%.

В столицата цените на жилищата в нови сгради нарастват с 8,8% за година, а при съществуващите увеличението е с 14,1%.

Четвъртото място в класацията е за Пловдив, където повишението на цените е съвсем малко по-ниско отколкото в София. Имотите в Пловдив са поскъпнали с 11,5% за година. При новото строителство ръстът на цените в града под тепетата е с 9,7% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,7%.

Петото място в класацията по поскъпване на имотите е за Бургас. А на шеста позиция е Стара Загора с повишение на цените на къщите и апартаментите с 6,3% за година. Любопитно е, че и в Бургас и в Стара Загора поскъпването на новото строителство е по-малко, отколкото на съществуващите жилища. Но в Бургас разликата в движението на цените е по-голяма. В Стара Загора новото строителство е поскъпнало с 2%, а цените на съществуващите жилища са нараснали с 8,1%.

През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представи по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 11,5% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 8,7%, а при съществуващите - с 13,3%. Разликата в поскъпването на новите и съществуващите жилища не е голяма. Причината за това е голямото търсене на пазара.

Само в рамките на първото тримесечие на годината лидер на пазара е Русе с повишение на цените на имотите от 8,5%. Новите жилища в града са поскъпнали с 13,8% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 6,7%. Лидер по поскъпване на съществуващите жилища през тримесечието е София с 9,1%.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: