Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Най-важните акценти в борбата с COVID-19 от изминалата година
Автор: Георги Василев 13:29 / 02.01.2021Коментари (0)510
©
В началото на 2021 г. идва време за равносметка. През цялата 2020 г. репортерите на Plovdiv24.bg бяха в горещите точки на Пловдив и областта, за да информират читателите на медията ни за актуалните новини и събития. А такива не липсваха. Светът се изправи пред ново и невиждано до този момент предизвикателство – пандемията от коронавирус, която раздели обществото. Ето част от най-важните акценти в борбата с COVID-19 от изминалата година:

Още от края на миналата година, в интернет пространството започнаха да циркулират снимки и клипчета на заразени с COVID-19 граждани в Китай. На изображенията се виждаше как хора припадат по улиците, а други са насилствено изолирани в домовете им. Тогава европейците не се жегнаха особено, тъй като Китай е доста далеч, но още през март пандемията нанесе първото мощно кроше в лицето на Стария континент.

България реагира веднага, сформира се Национален щаб. Тъй като здравната ни система, която трябваше да поеме удара, отдавна е на апаратно дишане, държавата трябваше да се затвори, за да не умрат гражданите. Така и стана. Ежедневно ни се представяше бройката на заразените, всеки един случай беше описват. Всичко започна със заразени на семейно тържество, които починаха от коронавирус, за който няма ясно определено лечение.

Държавата се сви, а всичко затвори – дори планините и градските паркове. Улиците и булевардите опустяха, а бизнесите затвориха, с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките. Всичко това се случваше с 30-тина заразени дневно. Големите градове бяха блокирани от КПП-та, за да не се превръщат в център на заразата.

Хората си стояха вкъщи, много загубиха работата си. Още тогава се появиха скептици, които сметнаха, че някой иска "да ни затвори“, "да ни лиши от права“ или "да ни вземе хляба“, а вирус нямало. Първоначално в Пловдив намаше дори лаборатория за тестване на хора с COVID-19. По-късно бяха отворени няколко, а имаше случай, в който опасни медицински отпадъци от една лаборатория се въргаляха свободно в междублокова градинка.

За щастие се появиха и твърдения, че летните горещини ще убитят вируса и всичко ще свърши с хепи енд. Тези твърдения дойдоха заедно със скандалното "пророчество“ на генерал Мутафчийски, че яко ще се мре.

Е, жегата наистина се оказа неподходяща за развитието на заразата и затова животът отново тръгна постарому – заведенията бяха отворени, бизнесите също. Дойде време за лятна почивка от вируса. Но не само за гражданите, а и за администрациите, които сякаш забравиха, че ги очаква втора вълна, която се оказа доста по-зловеща от първата.

С увереността, че лятото си е свършило работата, учебната година започна присъствено. А с началото ѝ ни връхлетя и страховита зараза. Само за няколко седмици заразените скочиха от 200 на ден до 4000 на ден. Мерки не бяха взети, а администрацията започна да открива нови легла за болни, но с ясното съзнание, че няма кой да ги обслужва. Показателна беше и идеята за превръщането на пловдивската болница "Свети Мина“ в изцяло COVID боница. Това начинание удари на камък.

Заговори се за ново затваряне, но гражданите този път бяха против и започнаха да готвят протести. Е, щом хората започнаха да умират пред болниците, тъй като нямало кой да ги качи по стълбите до отделението за COVID-19, всички колективно стигнаха до извода, че може би по-строгите мерки са добра идея.

В момента държавата е в частичен локдаун, но стотици граждани се блъскат за коледни подаръци в големите магазини, които не бяха затворени. Непукизмът на гражданите е толкова сериозен, че се налага служители на МВР да вардят по входовете на магазините, за да има контрол по струпването на хора – никой няма да си жертва оборота, за да спаси живота на двама-трима, които не познава.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: