Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Налагат глоба за милиони на НАП заради изтичането на данните на 5 млн. българи
Автор: Екип Ruse24.bg 09:25 / 21.08.2019Коментари (4)1089
© БГНЕС
Комисията за защита на личните данни ще наложи глоба в размер на няколко милиона лева заради изтичането на данните на около 5 млн. българи от системата на Националната агенция по приходите, съобщава в. "Сега".

Проверката на комисията вече е приключила. Очаква се до петък на НАП да бъде връчен актът за установяване на административното нарушение, заяви председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

Той поясни, че агенцията по приходите има срок от три дена, в който да предостави своите възражения срещу санкциите.

След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможност да го обжалва в съда.

"В четвъртък ще обявим глобата. Няма да е малък размерът, ще е милиони." - коментира Караджов.

Той уточни, че за подобен пропуск в сигурността законът предвижда глоби до 20 милиона лева. Конкретната преценка ще е според случая и ще бъде пропорционална на него.

Караджов допълни, че за подобен теч на лични данни друга глоба, освен максималната, би била изненадваща.

В Закона за защита на личните данни е записано, че събраните суми от наложени от Комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджет.

Проверката на КЗЛД отне около месец и констатира незаконосъобразен достъп и разпространение на личните данни на български граждани. Вече е установено колко точно са засегнатите физически лица, колко са чужденци и колко са под 18 години. Караджов отказа съобщи повече информация, тъй като актът все още не е връчен на НАП.

Засега не е ясно кога ще бъде събрана глобата от НАП. Едната възможност е част от сумата да бъде платена веднага, а останалата да бъде взета от бюджета им за догодина.

Огромната глоба е прецедент, за който няма описан конкретен механизъм.

Припомняме, че на 15 юли 2019 г. стана ясно, че има изтичане на данни от системата на НАП след хакерска атака.

Два дни по-късно стана ясно, че е задържан бял хакер за атака срещиу приходната агенция. В същия ден на 20-годишния Кристиян Бойков бешеповдигнато обвинение за киберпрестъпление. По-късно стана ясно, че именно Бойков е пробил и системата на МОН преди 2 години.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че иска хакерите да работят за държава. За кандидата за главен прокурор Иван Гешев атаката към НАП е политическа.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви в кулоарите на парламента, че имал доверие на шефката на НАП Галя Димитрова, освен за информационната сигурност.

Самата Димитрова обяви, че трудно е взела решение да не си прекратява отпуска.

Заподозреният Криситян Бойкво отрече да е извършил атаката срещу приходната агенция. От прокуратурата обаче заявиха, че нямат съмнение, че именно той е отговорен за атаката.

От НАП успокоиха, че няма нужда 4 млн. души да сменят личните си карти след кибератаката.

На 25 юли стана ясно, че обвинения за хакерската атака в НАП са получили трима души - Кристиян Бойков, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Обвинението е за тероризъм.

На 30 юли, беше задържан собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров който пристигна в България с полет от Истанбул. Той е обвинен в кибертероризъм, но преди да пристигне в страната изрази недоумението си от този факт.

Още по темата: общо новини по темата: 76
26.02.2024 »
03.10.2023 »
06.03.2023 »
14.01.2021 »
09.09.2020 »
01.09.2020 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Що за идиотизъм - държавата ще глоби държавата?!? Да внесат по сметките на тези 5 милиона БГ с изтекли данни по 100 лв - не е много, но все е нещо...
на 21.08.2019 г.
+4
 
 
И интересно , коя агенция ще отчете прихода от наложената глоба? И пак смешна история - защото трябва да се наказва цялата агенция , а не хората отговорни за сигурността дадената агенция и да бъдат назначени хора , които знаят какво правят. Вслучая имаме наказание от милиони , които ще излезнат от агенция и после пак ще си върнат там - някак си не прилича ли на класическа схема за пране на пари. Какво пречи утре същата тази история да се повтори...
+3
 
 
Парите не знам къде ще отидат, но се сещам НАП после от кой ще тръгне да ги избива. От всичко това само ние ще сме потърпевши и дори ще си платим за това.
Aнонимен
на 21.08.2019 г.
+5
 
 
Те хубаво налагат глоби на нап... А ние потърпевшите какво, ще видим от всичко това.. Все пак наще данни са взети... Не да ходят тия пари от глобата във някои политически гърла, а да ги дадът на народа като вид обезщетение...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: