Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Напусна ни големият български оперен режисьор Кузман Попов
Автор: Екип Ruse24.bg 15:45 / 30.10.2020Коментари (0)459
©
Часове преди да навърши 78 години, почина големият български оперен режисьор и сценограф Кузман Попов. Това съобщи в официалния си профил директорът на Държавна опера Варна Даниела Димова.

"Днес, на 30.10.2020 нашият скъп колега и приятел, главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов трябваше да навърши 78 години и да получи още едно отличие за последната си сценична рожба – “ Макбет" (август 2020, премиера в Опера в Летния театър) за режисура и сценография... Не дочака деня, духът му литна в други светове само преди часове... Остави ни огромно творческо богатство, незабравимо личностно присъствие, отдаденост и най-високи стандарти в изкуството! Да е светъл пътят му към другите светове, завинаги ще е в сърцата ни и в театъра! Напусна този свят след не дълго боледуване, в дома на дъщеря си Мариана в Хамбург, обгрижен от най-близките в семейството си. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на съпругата му Руми и на Мариана! Кузи, завинаги си в сърцата ни! Мир на душата ти!"

Кузман Попов завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов. През 1971-1972 год. специализира оперна режисура в Комише опер в Берлин и при проф. В.Фелзенщайн и Г.Фридрих, пише на сайта на Държавна опера Варна. След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера. В творческата биография на Кузман Попов са 10 драматични и над 100 оперни произведения, а също така и значителен брой музикални предавания в Българската национална телевизия. С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", "Отело", "Травиата", "Макбет", "Аида" и др., Варненската опера успешно е участвала в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където нееднократно печели награди и в международни музикални фестивали и е гастролирала на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и др. Кузман Попов е постановчик на операта "Травиата" специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро, където поставя още "Трубадур" и "Бохеми".

През 1997 год. режисьорът гостува заедно с Пловдивска опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на оперите "Княз Игор" и "Ернани", а през 1998 год. в сътрудничество с известния сценограф Александър Василев поставя "Кармен" на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е реализирал свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. Висока е оценката на българската и чуждестранна критика за творческите постижения на Кузман Попов, получил редица награди за своето майсторство. За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е удостоен двукратно с награда “Варна". Постановката му на “Едип цар" във Варненската опера е оценена като най-добрата оперна постановка за 1995 година. Номиниран е два пъти за “Кристална лира", а през 2002 г. е награден със “Златна лира" във връзка с юбилейната му 60-годишнина.

През 2017 г., по повод 75-годишния му юбилей и 50-годишната му творческа дейност, дългогодишният главен режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов бе отличен с най-високата награда на СБМТД "Кристално огърлие", също с Почетен знак с лента на кмета на Варна и Награда "Феникс" на Държавна опера Варна. През същата година, за забележителната си работа като режисьор и сценограф на операта "Норма" от Белини Кузман Попов бе отличен на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: