Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наредбата за храните в домашни условия. Докъде сме?
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:44 / 17.10.2022Коментари (0)235
©


Специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия предстои да се регламентират в наредба. Документът е внесен за разглеждане от експертите в Министерство на земеделието. 

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

“Тя ще се използва като основа за подготовка на административен акт, с който се надяваме да дадем малко повече видимост на този вид храни. Един административен акт обаче следва и трябва да бъде обект на широка обществена дискусия, защото има различни гледни точки и заинтересовани страни. Това, което за нас като администрация е най-важно е този административен акт да осигурява безопасност на потребителите и безопасност на производствените процеси. Разбира се и законността. Това са трите основни оси, през които ще се подготвя този нормативен акт”. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на онлайн уебинар на Агри.БГ, част от кампанията ОСП работи за нас: “Много повече от политика”. Събитието беше на тема:  “Фермерски и занаятчийски храни – какво (не) знаем“. 

Освен Георги Събев, в дискусията взеха участие и експерти по темата в страната, производители и представители на бранша.

“За нас тази наредба е изключително важна във връзка със съхранението на традиционните продукти, тъй като в общия случай, когато се говори за такъв тип продукция, опираме до домашното производство. Не само заради мащабите на предлаганите такива храни, количествата, но и заради самата технология. Не можем да говорим за традиционен продукт, който е произведен в промишлени количества”, разясни инж. Гергана Кабаиванова, управител на Фондация LocalFood.bg и основател на проекта Пендара. Именно тя е начело на проектодокумента.

По време на уебинара се коментира и незаконната продажба на хранителни стоки. Според заместник-министърът на земеделието Георги Събев този вид сива икономика оказва натиск върху легалните производители.

“Призовавам всички потребители, ползватели когато са запознати и станат свидетели на такива практики да ги докладват веднага, защото наистина, ако не допринасяме за намаляването на този вид сива икономика, която указва натиск върху легалните производители - тези, които плащат стотици или хиляди лева данъци, то поне не допринасяне за подобряване на ситуацията в страната”, каза той.

Георги Събев, както и другите участници в уебинара изразиха надежда, че диалогът и търсенето на оперативни решения, ще даде възможност на производителите в селските региони, да легализират продукцията си, гарантирайки безопасността на крайните продукти, но и изсветляване на дейността, която практикуват.

“Аз съм една представителна извадка на доста голяма група от фермери, които се занимават със занаятчийски продукти и които самите продукти, които правят са доста специфични. Ще ви дам пример с едно от сирената, които произвеждам, то не е по БДС. По закон, дори и да се регистрирам по Наредба 26, аз нямам право дори да го продам. Фермата ми е с над 100 животни, което означава, че по Наредба 26 аз имам право да продавам 40% от суровината и то по-скоро сурово мляко. Както знаете при овчето, козето и биволското мляко суровината не е толкова годна за пиене, така както при кравето мляко. Дистрибуцията за такива нужди като млекомати и т.н не е приложима, тъй като не стават за пиене, а са по-скоро за обработка - за кисело мляко, сирене, кашкавал и катък. Точно и затова тази Наредба 26 за мен и за повечето фермери и занаятчии е неприложима и е неефективна. Но трябва да се върви в някаква посока. В сивия сектор съм, искам по някакъв начин да изплувам. И не съм само аз, това са доста хора”, сподели Ерик Борисов - овцевъд от Плевенско.

Според участниците в уебинара трябва да се търсят инструменти и начини, които да помогнат по законен начин и да дават възможности на останалите жители на селските райони за съхранение на техния поминък. 

Проектонаредбата за специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия все още е в процес на обсъждане.

“На ранен етап сме, всеки реален производител, който е заинтересована страна и има отношение по въпроса, моля да изпрати въпрос писмено на официалния е-мейл на министерството, за да бъде взета предвид неговата гледна точка от експерт, работещ по наредбата”, призова Георги Събев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: