Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
Ќаш доктор: Ќе е уместно ўабът да се хвали
јвтор: ≈кип Ruse24.bg 15:16 / 04.06.2020 оментари (19)396
© Ѕ√Ќ≈—
"—амохвалството в този случай е неуместно, защото повечето от реакциите и прогнозите на щаба б€ха погрешни". “ова каза пред ЅЌ– д-р —тойчо  ацаров - председател на ÷ентъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.  оментарът му в предаването "ѕреди всички" беше във връзка с об€веното прекрат€ване на ежедневните брифинги на Ќационални€ оперативен щаб и за€веното от премиера Ѕойко Ѕорисов:†"—правихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандеми€".†

ƒ-р  ацаров припомни първите оценки на епидеми€та, за€вени от щаба, са били, че грип Ѕ е по-страшен от този коронавирус, а след това се е стигнало до твърдение, че това е най-страшната болест, с ко€то човечеството н€кога се е сблъсквало.

"ќтм€ната на брифингите на Ќќў и отм€ната на извънредните мерки идва на фона на 25 новозаразени, а об€в€ването на извънредното положение на 13-и март беше при 10 нови заразени", коментира още той.

ѕо думите му†и досега липсва оценка на епидемичната обстановка в страната:

"ќрганизаци€та от самото начало беше лоша - липсваше план и оценка". —поред него†това показва необходимостта от реформа и пром€на в здравните институции и въобще в здравната система.

ѕо думите на експерта медицинските центрове и ƒ ÷ са с моного ниски приходи, защото не са имали работа по време на извънредното положение, дори лекари се е налагало да излизат в отпуска:

"“ози проблем тр€бва да се свърже с последиците от него, защото липсата на прегледи и изследвани€ ще се отрази негативно на хората с други забол€вани€.† огато оцен€ваме действи€та срещу коронавируса, не тр€бва да забрав€ме, че в резултат на тази водена политика много хора не се изследваха и не се диагностицираха,†което може да има лоши последици за т€х в бъдеще, от гледна точка на т€хното здраве".

“ой прогнозира увеличаване на прегледите и хоспитализациите в следващите месеци, но отбел€за, че и след отм€ната на извънредното положение в страната все още има страх у хората да ход€т в болница, за да не се зараз€т с Covid-19.

ƒо 9-и юни ще продължи общественото обсъждане на стратеги€та, ко€то да намали доплащането от страна на пациента от 50% на 33%:

"«а да бъде постигната тази цел, тр€бва да се предприемат подход€щите мерки. ¬ тази стратеги€ не виждам разписани подход€щи мерки за това".†

“ой об€сни, че цената на медицинските услуги не зависи от правителството и от «дравната каса, а зависи от себестойността им, търсенето и предлагането:†

" олкото по-малко плаща «дравната каса, толкова повече ще плаща пациентът.†ѕървото нещо, което тр€бва да се планира, ако искаш да ограничиш разходите на пациентите, е да увеличиш бюджета на Ќ«ќ .†¬ стратеги€та такова увеличение не е предвидено, тогава как можем да постигнем по-малко плащане от страна на пациента".††

ƒ-р  ацаров посочи, че в обсъжданата стратеги€ н€ма и намек за мерки, които да вод€т до засилване на†конкуренци€та между лечебните заведени€, ко€то би довела до по-добро качество и по-ниски цени†за пациентите.

"“ова е добре. “р€бва по закон да им се позволи да сключват договори със «дравната каса", категорично за€ви анализаторът и като добра м€рка в «акона за лечебните заведени€, който ще се гледа днес в парламента, посочи и това, че средствата от продажбата на части от общински и държавни болници ще могат да бъдат използвани като инвестици€ и за погас€ване на дългове:

"ќще по-добре ще е, ако им позвол€т да се приватизират изц€ло", добави той и уточни, че†има веро€тност да изчезнат общинските и държавни болници, ако започнат да се разпродават на части, за да си погас€т дълговете:

"Ќай-веро€тно така ще се случи, затова е по-добре да се приватизират дружествата, тогава шансът им да оцеле€т и да останат на пазара е по-гол€м.†Ќо това н€ма да стане по разбираеми причини, защото това е добро м€сто за назначаване на партийни другари - в бордовете на тези болници", за€ви д-р  ацаров и добави, че другата причина е, че са добро м€сто за източване на държавен ресурс.
ќще по темата: общо новини по темата: 5823
27.01.2021 »
27.01.2021 »
27.01.2021 »
27.01.2021 »
26.01.2021 »
26.01.2021 »
предишна страница [ 1/971 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
“ова е от световен мащаб оправдавам ги за мерките но €ко ще измрът не тр€бва да са думи на лекар.....!!!!!?
0
 
 
—тойчо  ацаров тр€бваше да направи това из€вление още на девети март, ако иска н€кой да го вземе на сериозно. “ака че тъпите си заключени€ към днешна дата си ги правете в селската кръчма. Ќе тук.
+1
 
 
ћнение от форумите: - "  ато не искат да благодар€т на щаба, позитанските тролове да благодар€т на смели€ –адев, който два месеца се кри като мишок от страх ........."
+1
 
 
“рудно е за много хора да кажат добра дума за н€кой, да изкажат благодарност, затова е това "нападение", то не е по същество и нападението е толкова силно заради големи€ успех! » до днес много специалисти сравн€ват вируса с грип Ѕ.  оронавирусът е страшен, защото е неизвестен, н€ма специфично лекарство и ваксина. јко той беше познат за науката, ако имаше лекарство за него и ваксина, буквално н€маше да му обръщаме внимание и обратно, ако грипни€т вирус беше непознат и с неизвестно лечение, той щеше да е заплахата за нас, т.е. заплахата за човечеството е от неизвестността, а не от силата на короновируса. —пекулира се и с цифрите, мерките б€ха въведени при десет заразени, но в началото на епидеми€та, точно когато тр€бваше, а се разхлабват при 25 заразени, но в кра€ на епидеми€та, когато вирусът си отива. ¬сичко останало не е свързано с работата на щаба и са въпроси, по които н€ма да има съгласие в обществото, най-вече приватизирането на болниците.
0
 
 
да се скриват и да не се показват повече
-1
 
 
Ќапълно прав, аз тези неща ги говорих още първата седмица, ама при не€сно бъдеще всички си траеха и слушаха генералчето.
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« януари 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
’удожествена гимнастика - състезани€ и подготовка
«има 2020/2021 г.
—пукан тръбопровод напълни с фекалии ¬арненското езеро!
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: