Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наша фирма въведе 4-дневна работна седмица
Автор: Екип Ruse24.bg 10:52 / 15.12.2022Коментари (0)301
©
Все повече държави преминават към 4-дневна работна седмица. Последно това направи и Испания.  И у нас вече има фирми, които работят с ден по-малко, а служителите почиват не два, а три дни. 

"В началото беше трудно са свикнем с по-краткото време, с което разполагаме", признава Мария Стоева, която е директор в HR компания. 

Въпреки по-краткото работно време, фирмата не е намалила заплатите на служителите. Във всеки от екипите остава само по един дежурен в петък. 

"Много добре се отразява лично на мен. Чувствам се много по-продуктивен, много по-зареден и успявам да се вместя в тези 4 дни. Понякога не стигат, но е хубаво човек да знае, че има опцията дали да отвори лаптопа, или не", смята и мениджърът Константин Константинов пред Bulgaria On Air.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България 4-дневната работна седмица е неприложима за нашата икономика, защото ще доведе до намаляване на производителността на труда. 

"4-дневната работна седмица е приложима за икономики, които са високопроизводителни и иновативни. Българската икономика не е такава, тя е трудоемка. За да расте, трябва да се влагат повече труд, материали. Ако се намали работната седмица, това ще се отрази пряко върху обема на произведената продукция", констатира Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите предупреждават, че преминаването към 4-дневна работна седмица не трябва да нарушава трудовите права на служителите или да се отразява на техния трудов стаж. 

"Когато работим на съкратена работна седмица, бихме стигнали до намален работен месец и оттам да има негативни последици. Затова синдикатите разглеждаме по-кратката работна седмица като възможност, но и като опасност да се отнемат извоювани трудови права", обобщи националният секретар на КНСБ Величка Микова.

Няколко държави в Европа вече експериментират с идеята за по-кратка работна седмица. Това са Испания, Португалия, Белгия, Великобритания и Финландия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: