Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наско и Тачо от Каблешково правят тайника на камиона ковчег?
Автор: Екип Ruse24.bg 16:16 / 19.02.2023Коментари (1)675
©
Тайникът, в който се задушиха 18 бежанци в камиона ковчег край Локорско, е бил изработен в автосервиз в Каблешково, съобщи "Телеграф“. Той е измайсторен от заварчика Наско и автомонтьора Тачо. Предвиден е за до 25 човека, но трафикантите са набутали 52-ма вътре. “Чисто човешка алчност“, обясни шефът на Националното следствие Борислав Сарафов. 

За да не бъде засечено, че в каросерията на камиона "Мерцедес“ се крият хора, тайникът е бил оборудван със специално фолио, което не позволява рентген да засече топлината на телата. След това е обкован с дъски и скрит зад друг дървен материал, така че да изглежда, че камионът превозва талпи. Камионът е оборудван с тайника в този сервиз, където е престоял няколко дни. Преди това е купен от Търговище, но регистрацията му е сменяна с бургаска. 

Навигатор 

Според данните на разследването около 7:30 часа сутринта двамата шофьори са отишли в местност около турската граница, в района на Елхово, откъдето са качили 52 човека. Мигрантите са на видима възраст от 13-14 години до 30-35 години. Никой от тях не е носил документи в себе си. Както "Телеграф“ пръв съобщи, бежанците са тропали, защото са се задушавали, но шофьорите не са спирали, а са продължили движението си по магистрала "Тракия“. За да стигнат до Околовръстното шосе на София в района на село Локорско, те са използвали GPS координати, които са получавали посредством приложението "Телеграм“. Единият от шофьорите е бил и в ролята на навигатор, тъй като другият не е можел да борави със смартфон, обясниха още разследващите. 

Маршрут 

"От заключението на аутопсиите става ясно, че мигрантите са загинали от асфиксия - изчерпване на кислорода. Движението на гръдните им кошове е било силно ограничено и от позицията, в която са се намирали. Това е довело да масивна недостатъчност на кислород. Загиналите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 минути“, уточни още Сарафов. Чак като спрели в района на Локорско, шофьорите отворили товарния отсег и видели, че има мъртви хора. Тогава се изплашили и го изоставили. Пеша стигнали до автобусна спирка в селото, откъдето взели рейс 20 до Лъвов мост, след което стигнали до автогарата и се метнали на междуградски рейс за Бургас. Закопчани са от полицията при пристигането си в морския град. 

Хавала 

Шест човека е съставлявала престъпната група каналджии, погубили 18-те афганистанци. Всичките са криминално проявени, сред тях има и осъждани, както и хора с дълги криминални досиета. Задържани в ареста са петима, един е успял да избяга от територията на България и се издирва с Европейска заповед за арест (ЕЗА).  Организатор на групата е собственикът на камиона - Виктор от Бургас. Той има дълго кримидосие с регистрации още от 1997 г. Лежал е в затвора за каналджийство. Друг задържан е с инициали П.Я., осъждан за кражби. Третият е Тачо от Каблешково, осъждан за кражби и управление на МПС в нетрезво състояние. Четвъртият е избягалият и обявен за издирване. Петият е шофьорът от Каблешково с инициали Х.Д., а шестият е другият шофьор - А.А.(Атанас, заварчикът от Каблешково), който е карал последен камиона ковчег. По координатите, получавани чрез “Телеграм", става ясно, че крайната дестинация е Западна Европа - основно за Германия, Франция и Великобритания. Превозът на един човек е струвал между 5000 и 7000 евро, които са се изплащали по схемата “Хавала" в магазини и обменни бюра в Турция. Българските каналджии са взимали само част от сумата - на шофьорите са изплащани по 100 евро на човек, а на ръководителя между 500 и 1000 евро на човек. 

Главният прокурор Иван Гешев: Отново влязохме в черната статистика на Европа 

“Отново влязохме в черната статистиката на Европа и в световните новини и пак с лошо". Това коментира главният прокурор Иван Гешев, който определи случилото се като лош ден за България. Според него този фатален случай е резултат от дезинтеграцията на институциите, войната между тях, съсипването на МВР от един бивш министър, от решенията на политически лица, които наричали това разграждане съдебна реформа. Все пак Гешев изрази надежда, че със съвместните усилията на вътрешния министър Иван Демерджиев и други институции прокурорите ще защитят интересите на българските граждани. 

Здравният министър Асен Меджидиев: Психолог работи с непълнолетните

27 са пострадалите мигранти, като четирима от тях са настанени в реанимация. 14 от мигрантите са непълнолетни и с тях работи психолог. В лечебните заведения работят допълнителни медицински екипи. "Осигурена им е храна и дрехи, на тяхно разположение са лекар и медицинска сестра. В “Пирогов" от общо 8 хоспитализирани - петима са изписани. Останалите трима са били интубирани, като двама са екстубирани във вчерашния ден. Очаква се и третият да бъде свален от животоподдържаща апаратура. В реанимацията на “Пирогов" се намират двама от пострадалите, един е настанен в болница “Света Анна“, обясни Меджидиев.

Още по темата: общо новини по темата: 398
28.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
22.03.2024 »
19.03.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.02.2023 г.
0
 
 
Тия простаци заслужават доживотен затвор
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: