Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Настояват прокуратурата спешно да спре продажбата на спасителен кораб "Перун"
Автор: Пламена Николова 17:17 / 17.02.2020Коментари (0)667
© Ruse24.bg
Прокуратурата спешно да разпореди спирането на предстоящия търг за продажбата на спасителния кораб "Перун" и извършването на проверка как се е стигнало до окаяното състояние на влекача, обявен на търг за "жълти стотинки", при условие, че може да бъде ремонтиран и пуснат в експлоатация. За това настояват кап. Никифор Герчев, председател на  БУЛСАР, подкрепен от кап. Иван Велков, председател на Моряшкия професионален съюз, предаде репортер на Varna24.bg.

Сред исканията им са още да се сформира комисия от компетентни експерти, които да обявят реалното състояние на кораба "Перун", който според тях умишлено е доведен до неспособност да изпълнява функциите си. 

Настоява се още прокуратурата да потърси отговорност от фирмата за недвижими имоти, която е правила оценката на "Перун", с която той е обявен за продан на тази цена. 

Настоява се още корабът да бъде възстановен, тъй като има оферта от няколко български фирми за това и да бъде използван като учебен за възпитаниците на морски училища и ВУЗ-ове. 

Кап. Герчев обясни, че стойността на кораб от ранга на "Нептун", който е с възможности да действа като ледоразбивач и при гасенето на пожари от нефтени разливи,  е над 95 млн. евро, а само при предаването му за скраб може да му се иска три пъти по-висока цена от тази, на която е обявен за продан. 

Както вече медията ни съобщи, на 19 февруари пред сградата на Морска администрация във Варна предстои мълчалив протест под мотото "Стига черни забрадки за моряшките майки!"

В писмо до медията ни се посочва следното:

"Не сме забравили трагедиите с корабите "Хера", "Ванеса", "Толстой".

Ние, организаторите на мълчаливия протест «Булсар» и  «Моряшкия професионален съюз», с подкрепата и на присъединили се други НПО, каним членове на екипажа на "Перун", родители и близки на морски труженици, на загинали в морето хора и всички които споделят, нашата тревога за състоянието на българската морска безопасност и по конкретно морското спасяване.

Отбелязваме присъединилите се към Протеста организации от Бургас, като «Съюзът на моряците ветерани", НМА "Свети Никола" начело с кдп Христо Мушков и контраадмирал Симеон Цеков, "Българско кадетско братство" с председател к.1р. (р) Димитър Петлешев и всички които считат, че за да се намалят трагедиите край люлченото ни море, трябва да бъде възстановена морската спасителна служба във формат, както тя беше до преди 1990  година и да се извади от състава на МТИТС, за да се избегне сегашния конфликт на интереси и условия за корупционни практики.

В момента това което се извършва с универсалния спасителен кораб «ПЕРУН» от ИАМА и МТИТС, структурите, които позорно държаха  кораба извън експлоатация цели 12 години, а имат безочието  скръбно да го одумват, оплакват и уверяват, че бил «негоден». Перун е даден на търг за продажба на цена около три пъти по ниска от пазарната за скраб, както  и много други неверни неща".

Какво споделиха н пресконференция днес кап. Герчев и кап. Велков вижте във видеото!


Още по темата: общо новини по темата: 1
19.02.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: