Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наталия Маева: Сертификатът за антитела е с предизборна цел
Автор: Екип Ruse24.bg 14:56 / 11.11.2021Коментари (0)699
© БНР
Въвеждането на зеления сертификат за антитела е с предизборна цел, за да се успокои населението, заяви Наталия Маева от Националната пациентска организация, която е и председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония, пред Medical News.

“Tова е научен "принос“ в световната медицина без стойност. Този сертификат ще важи само за територията на България, а ние все пак сме страна-членка на ЕС и сме поели някакви ангажименти да използваме унифицираните европейски сертификати. От друга страна аз не знам в България да е проведено обстойно проучване, което може да докаже до какви нива на антитела приемаме, че пациентът е защитен след преболедуване“, коментира тя. Маева отбеляза, че подобни проучвания се правят в Германия, Австрия, Франция и други държави и те обхващат различни групи болни. "Например в Германия се провеждат такова проучване за бъбречно-трансплантирани, а в Австрия за белодоробно трансплантирани. "Самите лекари там споделят, че все още не знаят какви са точните нива на антитела, които доказват защита и имунитет“, каза тя.

Маева коментира и настоящата поредна вълна на COVID. Според нея населението не се замисля за общественото здраве и отговорността на всеки един човек към него. "Българското общество се раздели на антиваксъри и на проваксъри. Естествено, че антиваксърите надделяват, защото много от политическите партии в своите предизборни кампании използваха темата умело. Мисля си, че ние ще станем световен прецедент, след като преживеем тази пандемия, като лош пример за това как всъщност от държавата, която имаше много малко жертви от COVID, сега сме на път да повторим италианския сценарий“, коментира тя.

Според нея в момента системата не е по-подготвена, а дори буксува. "Това, което се случва сега, ние го преминахме и през първата, и пред втората, и през третата вълна“, посочи тя. Маева се спря и на спирането на плановия прием в лечебните заведения.

"Сега отново ще имаме забавено лечение на хронично болни пациенти“, предупреди тя. Маева даде пример с пациентите с пулмонална артериална хипертония, които трябва да бъдат хоспитализирани, за да им бъде направено изследване на сърцето. "Ако пациентът няма това изследване, според изискванията на НЗОК, той няма как да получи своята животоподдържаща терапия за следващата година“, обясни тя. Друг пример са пациентите с редки заболявания, които също често се налага да бъдат хоспитализирани, хората със сърдечно-съдови заболявания и други групи болни.

Представителят на пациентската общност посочи, че единственият вариант в момента, за да опазим своя и на близките си живот е да се ваксинираме.

Според нея вина за създалото се недоверие във ваксинационния процес имат и медиите. "Медиите трябваше по по-спокоен начин да показват наистина лидери на мнение, лекари. Трябваше да говорят само лекарите, не политиците“, категорична бе Маева.

Още по темата: общо новини по темата: 11866
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: