Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Навръх празника си студентите в България с позиция до министъра на образованието
Автор: Пламена Николова 09:16 / 08.12.2020Коментари (0)998
©
От Националното представителство на студентските съвети в България споделиха с Varna24.bg писмо, изпратено в навечерието на 8-ми декември до министъра на образованието Красимир Вълчев, председателя на Съвета на ректорите на висшите училища, проф. Атанас Герджиков, ректорите на висшите училища, студентските съвети на висшите училища и др.

Публикуваме позицията на НПСС без редакторска намеса:

НПСС e най-голямото обединение на студентската младеж, представляваща обучаващите се над 200 хиляди студенти в страната. Организацията е член и представител на България в Европейския студентски съюз (ESU).    

Поради тази причина НПСС се обръща към всички отговорни институции със следните предложения: 

Семестриалните и държавните изпити, които поради своето естество не могат да се проведат в електронна среда, да бъдат проведени в присъствена форма, със заетост до 30% от капацитета на залата при стриктно спазване на всички противоепидемичните мерки.

В случай на провеждане на семестриалните изпити от зимната изпитна сесия в електронна среда, ръководствата на висшите училища да осигурят на студентите, докторантите, курсантите и специализантите всички необходими материали за тяхното провеждане в електронна среда.

Вторият семестър на учебната 2020/2021 да стартира присъствено или в хибридна форма на обучение при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 4. В рамките на втория семестър на учебната 2020/20201г., ръководствата на висшите училища да предприемат всички необходими мерки за присъствено провеждане на учебните практики, които не са били проведени през първия семестър поради преминаването на обучението в електронна среда.

В най-кратки срокове да бъдат насрочени и проведени присъствено държавните изпити по специалност ,,Право‘‘ в изпълнение на чл.12а, ал.4 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността ,,Право‘‘ и професионална квалификация ,,Юрист“, приета с ПМС № 75 от 5 април 1996 година. Студентите в залата да бъдат до 30% от нейния капацитет, като се създава организация за стриктно спазване на всички противоепидемичните мерки.

Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да проведат разговори със звената, обслужващи студентските столове и общежития на съответните висши училища, като изискват намаляване с 50% наема за м. декември за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 30.11.2020 г. не обитават общежитието, както и същите да не заплащат консумативи.

,,Студентски столове и общежития“ ЕАД да предприеме мерки за намаляване с 50% наема за м. декември за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които, считано от 30. 11. 2020 г., не обитават общежитието.

Да се създаде кризисен щаб във всички висши училища в страната с представители на ръководствата и студентските съвети на съответното висше училище с цел осъществяване контрол върху спазването на противоепидемични мерки, наложени от министъра на здравеопазването.

Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да осъществяват контрол върху редовното провеждане на учебните занятия в съответната форма. Студентските съвети да сигнализират ръководствата на висшите училища в случай на постъпил сигнал, свързан с непровеждане на занятия от страна на преподавател.  

Студентите да бъдат освободени от заверяване на изучаваните предмети през зимен семестър на учебната 2020/2021 година.

Да стартират разговори на регионален принцип между ръководствата на висшите училища за бъдещо сътрудничество и за съвместно използване на материални бази и общежития с оглед непредвидимия характер на кризата.

Ръководствата на висшите училища и студентските съвети да съдействат с набирането на доброволци, които да се включат в дейностите, свързани с борбата с Covid-19.  

НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите, специализантите, докторантите и курсантите в страната и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища в Република България. От създаването си до днес НПСС се стреми да изгради активен диалог с държавните институции, отговарящи за политиката по отношение на висшето образование в страната.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: