Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Назми Маджар: Младите не искат ръчен труд, а да командват машините
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:42 / 02.08.2021Коментари (0)351
©
Назми Маджар е от онези фермери, които никога не се отказват и вечно търсят как да подобрят стопанството си. Той отглежда високопродуктивни овце от породата Аваси, млечно направление, в село Белоградец, община Ветрино. Пред Агри.БГ, Назми говори за предизвикателствата и перспективите на трудния животновъден сектор.

Важните срокове през август

“Животновъдството не е привлекателен бизнес особено за младите. С всичко друго - реализацията, отглеждането на животните, фуражите и т.н, се справяме. Единственият проблем обаче е работната ръка”, категоричен е Назми Маджар.

Назми Маджар: Изнемогваме най-вече в намирането на работна ръка.

Семейната овцеферма, която е биологично сертифицирана и наброява към 600 овце, изпитва трудности именно с намирането на работници, тъй като и персоналът, който се грижи за животните вече е на възраст.

Нямаме млади хора, макар че фермата е модернизирана. Всичко е механизирано - доене с инсталации, отглеждане с хранителни ленти, но пак няма хора. Това е главният проблем на животновъдството. Колкото и да се заплаща на работника, той вече не иска. При тази напреднала техника, никой не иска да работи на ръка. Всеки иска машините да работят, а работникът да контролират машините. Младежта не иска ръчен труд, иска да командва машините”, смята още той.

Фермерът успява да модернизира фермата си с проект по мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”, със субсидия от почти 1 млн. лева. Благодарение на европейските средства успява и да затвори цикъла.

“От началото и ние дояхме на ръка. Преди, например, за ден успявахме да издоим 100 л, а сега със същите животни стигаме 150-160 л. Само с това, че се дои с машини и до край. На ръка е непосилно, трудно е.

Иначе затвореният цикъл е начинът. Допреди 2 години, като нямахме не бяхме затворили производството, предлагахме млякото на мандрите. Цената беше много ниска. Не можехме да си посрещнем нуждите, а какво остава да мислим за инвестиции в нещо повече. Сега е по-добре. Предлагаме продуктите директно от фермата на крайния клиент. И ние клиентите ни са доволни, и ние сме доволни, най-вече, че няма посредници”, обяснява Назми Маджар.

Следващата стъпка е надграждане на стопанството.

“Искаме в преработката да вкараме нови машини. Трябва да има надграждане, да не се остане на това, което си направил. Не трябва да има застой. Трябва да се стремим да отиваме на по-високо ниво”, категоричен е фермерът.

Ферма Аваси е създадена преди осем години. Още тогава собствениците внасят 120 овце от една от най-млечните породи - Аваси от Испания. Избират я заради по-студения климат в района, тъй като животните са издръжливи на неблагоприятни метеорологични условия и лесно се климатизират.

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: