Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Назоваха единственото условие, при което веригата на ковид ще бъде прекъсната завинаги
Автор: Екип Ruse24.bg 14:51 / 29.07.2021Коментари (4)1448
©
При постигнат колективен имунитет дори и хората, които поради здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани, са защитени, защото вирусът трудно циркулира сред ваксинираните и с малка вероятност се предава и на тях. Това заяви проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет - Пловдив и началник на лабораторията по микробиология в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, цитирана от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

"При достигането на определен процент от населението, обхванато от имунизация срещу дадено заболяване, общественият имунитет постепенно елиминира заболяването. По този начин е постигнато елиминиране на едрата шарка през 1977 г. в световен мащаб. Според повечето експерти, ако 70 на сто от населението има имунитет срещу COVID-19, най-вероятно веригата на инфекцията ще бъде прекъсната.

При инфекции и след ваксиниране имунната система на човек реагира чрез образуване на специфични за микробния причинител молекули, наричани антитела /или имуноглобулини/, както и с производство на имунокомпетентни клетки. Антителата в кръвния серум са едни от свидетелите за среща на организма с микроорганизма. Те могат да се открият в серума до няколко месеца или няколко години след тази среща.

Антителата са много важни в защитата ни срещу патогени, но те са само един елемент от цял арсенал с имунни средства, с които разполага имунната система. Други свидетели за срещата на организма с микробния причинител са специфичните клетки на имунната система - лимфоцитите. Споменът за срещата с даден инфекциозен агент се запазва в специализирани лимфоцити, наречени клетки на имунната памет. Една част от тях преживяват само няколко години, докато в други лимфоцити /стволови паметови клетки/ паметта се пази десетилетия или до края на живота. Именно възникването на стволови паметови клетки лежи в основата на изграждане на дълготраен колективен имунитет и създаването на ефективни ваксини.

Ваксинирането срещу COVID-19 цели да изгради имунна реактивност като насочва имунната система да създава антитела и имунни клетки срещу вируса или частици от него. Специфичните антитела са имуноглобулини /Ig/ от различни класове - А, G и M. Те се произвеждат от имунните клетки, произхождащи от В - лимфоцитите. След ваксиниране антителата циркулират в серума /IgM и IgG/ и могат да неутрализират попаднали в телесните течности вируси или "тапицират" лигавиците /IgA/, предотвратявайки проникването на вируса в тъканите.

Най-голямо значение след преболедуване или ваксиниране имат т. нар. "неутрализиращи" антитела, които са способни да предотвратят проникването на коронавируса в организма чрез блокиране на неговия S - aнтиген, който се свързва с нашите клетки. Дори и антителата да намалеят след няколко месеца, организмът е защитен с помощта на Т-клетки, в които се съхранява паметта за прекараната инфекция. Те продължават да играят роля, независимо от намаляващата концентрация на антителата. Дори и при липсата на антитела, някои хора остават защитени от болестта, благодарение на Т-клетките.

Продължителността на имунния отговор след преболедуване и след ваксиниране все още се проучва. Според производителите на ваксините те вероятно осигуряват защита в продължение на години, ако структурата на коронавируса не се променя рязко чрез мутации. Мутирането на вируса обаче ще изисква редовно подновяване на ваксината с новите варианти. През февруари 2021 г. се доказа, че преболедувалите от COVID-19 имат имунни клетки срещу коронавируса в костния си мозък и осем месеца след заразата. Подобна защита би могла да се създаде и у хората, имунизирани с ваксина срещу причинителя на болестта. Клетките на паметта се съхраняват в костния мозък и при необходимост могат да предизвикат производство на антитела.

Основните одобрени до момента ваксини осигуряват защита и срещу новата мутация "Делта", която се разпространява много по-лесно и с по-голяма скорост, твърдят в проучванията си изследователите от института "Паул Ерлих" в Германия.

При леко преболедуване или безсимптомно носителство могат да се образуват недостатъчно количество антитела, които да се изчерпят бързо. Затова в такива случаи се препоръчва поставяне на ваксина и след преболедуване.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Препоръчва се и ако отидеш до луната, хванеш ковид там и преболедуваш, да имаш 50 чувала с антитела на гърба, пак да се имунизираш. Много препоръчително. Чудя се обаче, кога станаха такива експерти в тази "нова болест" с агресивни мутации всяка седмица..
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: