Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Не пренебрегвайте тези съвети, студенти!
Автор: Екип Ruse24.bg 10:19 / 06.12.2017Коментари (0)1492
©
Практически препоръки за безопасно движение по време на студентския празник от МВР:

Студентският празник в началото на месец декември дава старта на множество пътувания на хора от различни възрасти. Той се свързва с положително заредени емоции и заради предстоящите коледни и новогодишни почивни и ваканционни дни. Планират се екскурзии, неколкодневни отсядания в курортни комплекси и пътувания зад граница.

Движението по пътищата на страната по време на празници често се свързва с възможността за рискове от попадане в ситуации на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Нерядко вината освен на водачите е и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Отчитаните основни рискови фактори са: недостатъчен шофьорски опит при есенно-зимни условия; несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на неправилни и рискови маневри; отнемане на предимство; управление на автомобили от неправоспособни водачи или от водачи с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Допълнително влияят настроението, празничните емоции, еуфоричните състояния и силната музика.

За ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по време на студентския празник - 8 декември, "Пътна полиция" препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

 

Иди на празника с обществен транспорт или с такси такси или намери кой да те вози!

Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.

До хижата или хотела нека шофира най-опитният!

Ако купонът ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково. Помни, че през зимата има мъгли, заскрежавания, валежи, поледици и често поднася и други неприятни изненади.

Смени гумите със зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

Погрижи се автомобилът да е оборудван с подходящи за зимни условия гуми или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Промяната е записана в Закона за движението по пътищата от тази година! Смяната на гумите е задължителна от 15 ноември.

Светлините, чистачките и отоплението на автомобили трябва да са изправни!

Заради своята безопасност провери изправността на осветителните тела и чистачките. Зареди резервоарчето с незамръзваща течност за почистване на стъкла. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове. За неизправни светлини и чистачки законът предвижда и глоба.

Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, одеало, пожарогасител, аптечка, светлоотразителна жилетка и обезопасителен триъгълник.

Всички тези дребни наглед вещи може да спасят пътуващите при внезапно попадане в опасна ситуация. Не забравяй обаче, че липсата на обезопасителен триъгълник аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка се наказва с глоба.

Никога не шофирай пил или дрогиран!

Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се поддавай на изкушението да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа. Управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5/1000 до 1,2/1000 е административно нарушение, а управлението с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2/1000 и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление! При всички случаи обаче тези ситуации водят до много негативни последици, някои от които са глоба, участие в съдебен процес, отнемането на свидетелството за управление на автомобила и временното му спиране от движение.

Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

Шумът от разговори и силната музика, както и приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.

Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в нерегламентирани или спонтанно предизвикани състезания (гонки). Не предприемай рискови изпреварвания. Има промяна в Закона за движението по пътищата и това нарушение вече се наказва с глоба, с лишаване от право да се управлява МПС, както и със спиране на автомобила от движение за определен период от време.

Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка. Помни, че той застрашава и твоя живот.

След купона всички починете и тогава отпътувайте обратно!

Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и освежен. Най-добре е предварително да се определи кой ще шофира обратно, за да не се увлича в наздравиците и да е бодър на следващия ден. Всички изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не прави компромис. Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Ако шофираш ти и усетиш опасна сънливост, не се колебай и спри за почивка край пътя. При необходимост сигнализирай на телефон 112.


Още по темата: общо новини по темата: 46
09.12.2023 »
08.12.2023 »
06.12.2023 »
06.12.2023 »
02.12.2023 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: