Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Не се очакват изненади на пазара на недвижими имоти през лятото
Автор: Екип Ruse24.bg 11:45 / 10.04.2014Коментари (0)170
© Ruse24.bg
Анализът на "Сдружение брокери на имоти" за развитието на пазара на недвижими имоти в България през сезона пролет-лято 2014 г. показва следните основни моменти:

Традиционно пазарът през лятото ще бъде по-малко активен предвид летните отпуски. Основни клиенти - купувачи в градовете ще бъдат българите, работещи в чужбина, голяма част от които през този период се завръщат за период до един месец и с цел да инвестират спестени от тях суми в недвижими имоти.

Мнението за пазара на градски имоти в София е, че няма да има някакви особени изненади. Най-голям интерес ще продължава да има към стойностните имоти, които ще задържат цените си.

Очакванията за продажбите към руски граждани във връзка със ситуацията в Русия и Украйна и обезценяването на руската рубла могат да се развият в две напълно противополжин посоки, а именно в свиване на покупките или обратно - в тяхното покачване.

Брокерите от Варна и Бургас са оптимисти и очакват тенденциите от 2013 г. да се запазят. Според тях при ваканционните имоти по Черноморието купувачи ще останат рускоговорящи граждани, като евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото. Огнян Балтаджиев казва: 

"Прогнозирам ръст на продажбите и ръст на строителството. Според тях продължава възвръщането на доверието към банковите институции. Ще продължат тенденциите за търсене на по-качествени като строителство и инфраструктура имоти".

Чавдар Караджов брокер на агенция, оперираща в района на Банско и Поморие, споделя друго мнение: 

"Очаквам среден до слаб сезон за ваканционните имоти предвид сложната ситуация с Русия и Украйна и продължаващото обезценяване на националните валути и на двете страни".

Що се отнася до вътрешния пазар на имоти в Централна България, очакванията на брокерите от този регион са, че разликата между офертна цена и оптимална продажна цена ще продължава да се свива, като продавачите вече ще бъдат настроени да получат възможно най-добрата цена, без да се придържат към нивата около и преди кризата. 

За малките и средните градове ще се запази тенденцията за покупка на имоти за млади семейства в ниския ценови диапазон с възможност за покупка без ипотечен кредит или малко финансиране с потребителски кредит. Нова тенденция е възрастни купувачи да инвестират средствата от продажба на земеделски земи в маломерни жилища с инвестиционна цел.

Очакват се спорадични сделки в центъра на малките градове на пазарни цени на жилища с добра ликвидност, местоположение и в много добро състояние. Основните клиенти са тези с добри доходи и спестявания, изчакали нивата на цените да спаднат до нивата от 2005-2006-та година.

Относно покупката на втори имот в селата в планинската част на Централна България - Габрово, Трявна, Велико Търново, Елена, се запазва добро и платежоспособно търсене на типични стари български къщи за седмична почивка в селища с добра инфраструктура. Търсят се и качествено ремонтирани имоти на британски граждани, които напускат страната ни.

Наблюдава се лек ръст в инвестициите в производствени терени за строителство на малки складови бази и производствени помещения.

Националното "Сдружение брокери на имоти" е учредено на 13 Април 2013 г. Към момента в Сдружението членуват над 155 фирми. Сдружението цели защита на правата и интересите на своите членове и на потребителите на посреднически услуги чрез приемане на специален закон, с който да се въведат правила за работа на пазара на имоти, изпълнението на които да се контролира от съдилищата на Република България, а не от частна структура (камара).

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: