Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Неизвестни "подхвърлиха" изчезналия череп от гробницата в източния некропол на Августа Траяна в Стара Загора
Автор: Екип Ruse24.bg 13:34 / 06.02.2023Коментари (0)465
© РИМ-Стара Загора
Днес работници от археологическите разкопки на ул. "Христина Морфова“ в Стара Загора са открили спортна чанта под пейка в парк "Зеленият клин“, непосредствено до археологическия обект, предаде репортер на "Фокус". В чантата се е намирал откраднатият в края на месец септември 2022 г. череп от гробното съоръжение. Черепът е прибран във фондохранилището на РИМ-Стара Загора и ще бъде комплектуван заедно със скелета, на който принадлежи.

РИМ-Стара Загора изразява своята благодарност на лицето, което е върнало издължения череп. Считаме сагата, която предизвика множество коментари в масмедиите и социалните мрежи за приключена.

"Фокус" припомня, че черепът изчезна още през миналата година, но преди седмица темата отново беше актуална в социалните мрежи. "Случаят с кражбата е от края на месец септември 2022 г. Благодарим за бързата реакция на органите на МВР - Стара Загора и Районна прокуратура – Стара Загора, но въпреки компетентната им намеса, за съжаление откраднатият череп не бе открит.

Скелетът, на който принадлежи черепа е проучен от антрополози. Установено е, че е на млада жена (около 25-годишна възраст). Черепът е удължен посредством две превръзки, които са поставени, когато жената е била на около 1-годишна възраст.

Учудващо е, че пет месеца след намесата на компетентните органи, в интернет пространството отново се разпространяват инсинуации, които целят да злепоставят нашата институция с неверни и некомпетентни твърдения. Публикувани са абсурдни изказвания, че разкритите археологически структури в източния некропол на Августа Траяна са по-древни от Варненския халколитен некропол, който се отнася към V хил. пр. Хр. Истината е, че най-ранните гробове от проучвания некропол в Стара Загора датират от началото на III в. сл. Хр.

Считаме, че е крайно некоректно да се омаловажава труда на екипа археолози, които работят по трасето за подмяна на ВиК инфраструктурата в града. Тяхната работа не е прекъснала независимо от климатичните условия и продължава в най-студените зимни дни.

Желаем да уведомим обществеността, че от началото на спасителните археологически проучвания до сега в източния некропол на Августа Траяна са проучени 130 гроба, които се отнасят от Античността (III в.) до Средновековието (XII-XIV в.). Разкрити бяха и три гробници с големи размери, които още са в етап на проучване. Такъв тип гробни съоръжения се откриват за пръв път в Стара Загора.

На всички археологически структури е направено 3D заснемане. Те са нанесени на археологическата карта на Стара Загора, а находките са съхранени във фондохранилищата на РИМ-Стара Загора и се обработват в реставрационните ателиета на музея и на Националния археологически институт с музей при БАН.

Изказваме нашата благодарност на Община Стара Загора и на кмета г-н Живко Тодоров за финансовата подкрепа в размер на 20 000 лв., която Общината ще осигури през 2023 г., за да бъдат допроучени уникалните гробни съоръжения. Те ще бъдат включени в интересен археологически парк, който ще спомогне за развитието на културния туризъм в нашия град.

В най-скоро време предстои поставяне на временно защитно съоръжение върху проучената кръгла гробница от източния некропол на Августа Траяна. Изказваме нашата благодарност на арх. Грозева и инж. Калчев, които безвъзмездно изготвиха проекта на съоръжението, както и на фирма "Зарастрой“ ООД, която осигури изработването и отливането на стъпките, които предшестват поставянето на защитното съоръжение. Благодарим също на г-жа Мария Жекова, която безвъзмездно предостави полиетиленово фолио, с което в момента гробницата е покрита и предпазена от атмосферни влияния. Изказваме благодарност и на фирмата "Метал–М“ ЕООД, която ще извърши изработката на защитното съоръжение безплатно, а музеят ще заплати единствено необходимите материали", каза директорът на РИМ-Стара Загора Петър Калчев.

Старозагорският музей продължава съвестно да изпълнява своите задължения по проучване на богатото археологическо наследство на Стара Загора. Най-атрактивните находки от спасителните археологически разкопки, свързани с обновяването на ВиК мрежата в града, ще бъдат представени на обществеността в предстояща изложба през месец септември тази година.

Рени АТАНАСОВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: