Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нели Куцкова за пуснатия на свобода насилник на Дебора: Съдът е могъл да положи малко повече усилия при данните за толкова наранявания
Автор: ИА Фокус 22:05 / 01.08.2023Коментари (0)465
©
Политиците в никакъв случай не допринасят за умиротворяване и за по-спокоен и по-цивилизован дом у нас. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Нели Куцкова, бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет.

"Ние виждаме дори и в Народното събрание колко много ненавист се лее, колко много нецивилизованост цари. Ами като започнем от там, минем през социалните мрежи и стигнем до ежедневието, когато хората са все по-груби, това е една от причините да сме на тоя хал сега. Друг е въпросът, че и икономически причини има и всякакви други. Нали ви казвам, много е трудно, нямам самочувствието да правя такъв дълбок анализ, но не преставам да мисля, може би съм наивна, че е възможно със спокоен разговор, в който да се включат всички, включително и вие медиите, и специалисти, и хора, които се занимават с такива проблеми, това би могло поне малко да помогне. Смирение, е казано в Библията, ама май не сме склонни към смирение", посочи съдия Куцкова.

Тя обясни, че в случая с нарязяната Дебора решението е на тричленен състав , но колегата и от Стара Загора, която тя не познавам лично, е докладчик по делото и докладчикът е този, който информира за казуса останалите двама членове. Делата по мерки за отклонение, по принцип се гледат бързо, не е като същински наказателен процес и затова се концентрира недоволството именно върху конкретния съдия.

"Аз съм далеч от мисълта да се превръщам в нечий защитник, но чисто обективно трябва да се прецени до колко е могла съдията, след като има достатъчно данни за тези наранявания, примерно да поиска експертиза, допълнителна, дали тези наранявания, макар че вещо лице е казало, че те са не опасни за живота, това е медицинският критерий. А пък юридическият критерий, който прави съда е, че на базата на тези медицински заключения, дали е лека телесна повреда, дали е средна телесна повреда, в случая допълнително, пък и прокурора е преценил, че не става въпрос за средна телесна повреда, а за лека и е поискал да се отмени мярката наложена от Районния съд. Както виждате, две инстанции до различни изводи са стигали. Аз го разбирам това като нормалната човешка реакция, знае се, че този е насилник, а някакъв съдия го пуска. Хората не са длъжни да задълбават в правните детайли, но си мисля, че и съдът е могъл да положи малко повече усилия при данните за толкова наранявания. Но това, което казвам, го казвам по-скоро като гражданин, като жена, като майка, отколкото като юрист. Защото като юрист ще ви кажа, че докато не съм прочела цялото дело, и не съм видяла какво точно има в него, не мога да кажа правилно или грешно е действал съда", добави Куцкова.

Според нея, все повече омраза се натрупва в хората и все повече ожесточеност, дори срещу хора, които си обичал. "Кое е довело до тази ожесточеност, можем само да разсъждаваме, защото ние виждаме, че не само по този въпрос, по всякакви проблеми е едно разделение, една омраза, един хейт, мразя да употребявам чуждици, но в социалните мрежи хейтовете са нещо съвсем нормално.

Нели Куцкова коментира още и новите конституционни промени, за които се насотява у нас. Според нея, връзката между омразата в обществото и тези промени е твърде далечна.

"Сам по себе си законът не може да работи, законът трябва да бъде прилаган от компетентни и добросъвестни хора, които не са загубили човешкото в себе си, което според мен, е доста по-трудно, отколкото промяната на някакви текстове в Конституцията. И дори тези промени да се окажат много положителни, то няма да се разбере в близките месеци и години, това е дълъг процес. Но успоредно с промените в Конституцията и след това и в законите, защото конституционните промени ще изискват след това и един куп промени в законите. Много е необходимо да си провеждаме разговора защо се докарахме до тук, а не само всеки да набеждава другия и да се оправдава, защото някой друг му е виновен", каза Куцкова.

Според нея, ние не сме самокритични към себе си, не сме склонни да признаем, че сме сбъркали, а много по-лесно е да прехвърляме вината върху другите.

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 221
11.05.2024 »
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
27.03.2024 »
03.03.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Матури 2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: