Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Newsweek: Румъния с нова тактика за Шенген, какво обявиха българите
Автор: Петя Кузева 13:15 / 21.12.2023Коментари (0)1103
©
"Румъния чука при затворени врати. Австрия категорично отхвърля присъединяването към Шенген. Какво обявиха българите", пише една от най-авторитетните румънски медии Newsweek.ro.

"Планът на Румъния да се присъедини към Шенген се придвижва напред с нова тактика, за да убеди Австрия да се откаже от ветото си, след като Холандия отхвърли всички възражения срещу България, страната, "опакована" с Румъния, за да се присъедини към зоната за свободно движение", пише в друга своя публикация медията и обяснява какво се променя след новия пакт за миграцията, договорен от ЕС.

"Фокус" ви предлага публикациите на колегите със съкращения.

Румъния чука при затворени врати, защото Австрия продължава да отхвърля присъединяването на Румъния към Шенген. Българите обявиха, че едва през януари ще започнат разговори за влизане по въздух в Шенген.

Премиерът Николай Денков определи като голям успех евентуалното влизане в Шенген "по въздух", но уточни, че продължават преговорите с Австрия България и Румъния да се присъединят към зоната за свободно движение със сухопътните си граници. 

Унгария вече не е против влизането на България в Шенген, след като София се съгласи да премахне таксата върху руския газ, който стига до Унгария. България очаква премиерът Орбан да каже "добра дума" за влизането на Румъния и България в Шенген. 

Според дипломатически източници решение за влизане на двете балкански страни с техните въздушни граници може да бъде взето през януари. Засега обаче Виена остава твърда в намерението си да попречи на пълноправното им членство. 

България вече отхвърли възможността Австрия да постави допълнителни условия на България. 

Румъния също прие "офертата" да влезе само по въздух, очаквайки скоро да последва решение за сухопътно влизане, тъй като Австрия остава изолирана. 

Във вторник Унгария потвърди, че няма да спира България, а окончателното решение на Холандия се очаква до дни.

България вече е готова да реорганизира летищния контрол 

От своя страна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че България е готова незабавно да реорганизира летищния контрол, ако България бъде приета в Шенген по въздух. 

"Мисля, че тези дни ще бъде взето решението в холандския парламент, което ще потвърди изявлението на премиера Рюте за премахване на ветото на България. В момента Австрия остава. Казвал съм го няколко пъти: те продължават да твърдят, че от тяхна гледна точка Шенгенското пространство не работи както трябва като цяло", каза Стоянов. 

Австрия свързва присъединяването на България и Румъния с цялостна реформа на Шенгенското пространство, около която обаче няма съгласие.   

Унгарското предупреждение

Заради предупреждение от Унгария, която предупреди, че ако България въведе такса върху транзита на руски газ, парламентът я премахна със задна дата преди ден. 

"Унгария ще продължи да подкрепя твърдо България по пътя й към Шенген", написа във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след разговор с унгарския премиер Виктор Орбан. 

"Уведомих го, че вчера Народното събрание окончателно премахна таксата за газ. В края на седмицата решението ще бъде обнародвано в Държавен вестник", каза Борисов в поста си.

Малко по-късно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Унгария ще оттегли възражението си срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство, след като българският парламент официално потвърди премахването на допълнителната такса върху доставките на руски газ.

Планът на Румъния да се присъедини към Шенген се придвижва напред с нова тактика, за да убеди Австрия да се откаже от ветото си, след като Холандия отхвърли всички възражения срещу България, страната, "опакована" с Румъния, за да се присъедини към зоната за свободно движение.

Шансовете на Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство се увеличават, след като Европейският съюз постигна споразумение в сряда сутринта за нови правила, предназначени да поделят по-добре разходите и настаняването на нелегалните мигранти и да ограничат броя на идващите хора. Това споразумение е това, което Австрия поиска, за да позволи разширяването на пространството за свободно движение. 

Планът на Румъния да се присъедини към Шенген през 2023 г. Защо се отказва свикването на Съвета по правосъдие и вътрешни работи  

"Постигнато е политическо споразумение по петте досиета на новия пакт за миграция и убежище", написа испанското председателство на Съвета на ЕС в платформата "X". Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон приветства "историческия момент".

В светлината на този очевидно благоприятен контекст, новата стратегия се състои в отказ от свикването на извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи (JAI) в края на тази година. Властите предпочитат по-изгодния вариант да получат положителен вот на срещата на посланиците на страните членки в Комитета на постоянните представители. 

Това гласуване трябва по-късно да бъде валидирано на заседание на Съвета на Европейския съюз, насрочено до края на годината. 

С неотдавнашното решение на Нидерландия да приеме присъединяването на България към Шенгенското пространство, Австрия остава единствената страна, която трябва да преоцени позицията си, за да улесни присъединяването на Румъния и България, страни, които отдавна отговарят на необходимите технически критерии.

В контекста на преговорите с Австрия българският премиер Николай Денков отбеляза, че те продължават, като се обсъждат сценариите и текстовете за евентуално решение. От своя страна испанският премиер Педро Санчес изрази надежда да види Румъния и България в Шенгенското пространство до края на 2023 г.

Какво се променя след новия пакт за миграцията, договорен от ЕС

 

Новият пакт за миграцията и убежището въвежда по-строги проверки при пристигането на имигранти, както и затворени центрове в близост до границите, за да се ускори връщането на тези без право на убежище. Предвижда се механизъм за солидарност между страните членки, при който страните, които не граничат, могат да избират между прием на бежанци или финансов принос към фонд на ЕС.

Въпреки че целта е да се финализират текстовете преди европейските избори през 2024 г., пактът беше оспорен от неправителствени организации, включително Amnesty International и Oxfam, които предупреждават за риска от създаване на "затворнически лагери" по границите на ЕС.

Реформата също така предвижда "проверка" на мигрантите при пристигането им и "гранична процедура" за тези с ниски шансове за убежище. Семейства с деца под 12 години също могат да бъдат подложени на тази процедура. Въпреки това Европейският парламент получи гаранции по отношение на наблюдението на основните права, условията на приемане и достъпа до безплатни правни консултации.

Още по темата: общо новини по темата: 474
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/79 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: