Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нидерландия обърна земеделието си с краката нагоре
Автор: Екип на Ruse24.bg 14:14 / 08.04.2021Коментари (0)316
©
Докато България, както и още редица страни членки все още работят по консенсус относно Стратегическия си план в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), Нидерландия вече представи визията си за модерно интензивно земеделие. 

Министри и фермери на нож за ОСП

В центъра на нидерландската концепция са здрави почви, разнообразен ландшафт и високо биологично разнообразие. За тази цел селскостопанската политика трябва да бъде напълно реорганизирана, пише AgrarHeute.

Алианс от представители на земеделието, опазването на природата, науката и бизнеса представиха доклад в тази посока. Документът е насочен към новото правителство, което вероятно ще бъде ръководено от действащия към момента премиер Марк Руте.

Нидерландската концепция се основава на законово определени цели за развитие на качеството на почвата, водата, въздуха, климата, биологичното разнообразие и ландшафта. Целите трябва да бъдат постигнати за период от 20 до 30 години. Комисията оценява годишните разходи за обновяване на 1,5-2 милиарда евро.

Азотен фонд за решаване на проблемите в хранителния сектор

Според стратегическия документ селските райони са изправени пред големи предизвикателства по отношение на азота, климата и биологичното разнообразие. От това следва, че спешно трябва да се намерят решения, които имат по-голямо влияние върху качеството на живот и икономическата сила.

Експертите предлагат създаване на азотен фонд с частно и публично финансиране. Той ще има за цел да подкрепи мерки, при които замърсяването на зоните от Натура 2000 е особено голямо. 

Кредити за земеделие

Друго предложение на експертите е да се създаде кредитна и гаранционна схема за финансиране на по-устойчиво земеделие. Приносът на отделните ферми за постигане на социално желаните цели трябва да бъде възнаграден, смятат авторите на документа. Отделно дигитализацията трябва да помогне на всеки земеделски производител да бъде добре информиран за това, кои услуги се предоставят, къде и на каква стойност.

За да има по-голямо търсене на тези нови финансови инструменти, трябва също да се определят стимули, например по-голяма финансова тежест върху потреблението, като в същото време се облекчи тежестта върху работата.

Необходима е мощна организация

Нидерландия иска да включи провинциите в изпълнението на националния стратегически план. Координацията обаче трябва да бъде с новосъздадено министерство за устройство на територията, земеделието и околната среда. Освен това е нужно да се създаде и всеобхватна организация за изпълнение.

Документът вече е представен пред земеделската и частна общност и е подписан от някои от големите земеделски компании, учени, асоциации и природозащитни организации.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: