Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Никола Стоянов: Експертите трябва да преценят с какви мерки реално могат да докарат повече приходи от сивата икономика
Автор: Екип Ruse24.bg 18:39 / 13.07.2023Коментари (0)416
© NOVA
Ако се вдигнат доходите, на фона на протестите на редица браншови организации, то това ще подейства проинфлационно. Със сигурност това ще подейства проинфлационно. Това го играхме веднъж, миналото лято. Нормално е сега хората, тъй като веднъж им се получи, и много разходи бяха увеличени,  да сикат повишение на заплатите. Ясно е на всички, че доходите в България не са достатъчно високи и това е извън коментар. И че трябва да се търси начин за тяхното вдигане. Но начинът за вдигането на доходите е именно това - през ръст на икономиката, ръст на производителността на труда, който пък минава, разбира се, основно чрез привличането на инвестиции. Разбира се, много важно и българските компании да бъдат подпомагани, да излизат на нови пазари, да изнасят повече, но това изисква повече време. Това заяви в ефира на NOVA  бившият министър на икономиката Никола Стоянов.

На въпрос може ли да се каже, че Бюджет 2023 е антиинфлацонен и дали тенденцията "слаб растеж – висока инфлация" ще бъде преобърната от това правителство той отговори: "Тенденцията беше преобърната отдавна. Още май месец инфлацията стигна 10 процента, а за юни – предполагам, че вече е едноцифрена, спрямо отчетените през септември 18,7 на сто. на практика е спаднала почти двойно. Да, не покриваме критериите за еврозоната, но темпът трябва да продължи. Всяка мярка, която се въвежда, трябва да бъде гледана през призмата на инфлацията", подчерта той. 

"Ясни са няколко неща за Бюджет 2023. Факт е, че той не мина в доста комисии, което навежда на някои мисли, по отношение на него. Чуха се и доста експертни мнения за различни пропуски, които се надявам между първо и второ четене да бъдат изчистени", коментира той Бюджет 2023, който беше приет от депутатите, но не и от икономическата комисия преди гласуването в пленарна зала.

По думите му тази година всички са наясно, че е сложна задача бюджетът да се вкара в 3-процентния дефицит, който ни е необходим за еврозоната. "На мен ми направи впечатление фактът, че продължава да се държи ниско ДДС-то за сектори, на които трябваше да се помогне по време на пандемията. В момента обаче не виждам причина за това, при положение има нужда от повече приходи. Хубаво е, че се мисли за мерки за борбата със сивата икономика", посочи той.

Стоянов коментира и въпроса с касовите наличности за компаниите с над 50 служители, които да подават счетоводните си отчети ежемесечно, за да се следи за нередности. "НАП и експертите в МФ трябва да преценят с какви мерки реално могат да докарат повече приходи от сивата икономика. Със сигурност има нужда от това. Това беше и целта на служебния кабинет, когато коментирахме бюджета. На МС сме си говорили, че основните стъпки трябва да са в борбата със сивата икономика. Целта е от там да се докарат повече приходи. Никой министър не може да си позволи разходи, които веднъж вече са били раздути в минали години, няма как да се върнат назад. Тук сега трябва да се работи върху приходите", категоричен е Стоянов.

Още по темата: общо новини по темата: 742
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: