Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Николай Стайков, АКФ: Виждаме прераждането на Гешев и неговата нова мотивация
Автор: Екип Ruse24.bg 11:08 / 30.05.2023Коментари (0)512
© АКФ
Делото "Чекмеджегейт“ е възобновено и това е резултат от новата вълна в прокуратурата, която можем да наречем Иван Гешев – версия 2.0, който е с изключително променени приоритети в борбата с корупцията. Делата, които са стоели на трупчета, изведнъж някак си придобиват нов живот и мотивация за продължаването им. Това каза съоснователят на фондация Антикорупционен фонд и разследващ журналист Николай Стайков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“

Една част от възстановените сега разследвания са идентифицирани отдавна от Антикорупционния фонд. "Такова беше това срещу Делян Добрев от миналата седмица във връзка с АЕЦ "Белене“ за причинени щети. Ние сме го идентифицирали като закрито през април миналата година и само преди седмица то отново е било отворено“, даде пример Стайков.  

По думите му Иван Гешев е бил поставен на поста главен прокурор със споразумение между двама или трима политици със силно влияние в съдебната система чрез симулация на демократичен избор, макар и като единствен кандидат във Висшия съдебен съвет. "Това, което видяхме преди няколко седмици, беше неговият опит да бъде махнат по същия начин, който обаче се провали в последния момент, тъй като г-н Гешев просто отказа да бъде свален по този унизителен начин и да бъде първият главен прокурор в новата история на България, който не си е довършил мандата и е бил свален заради непригодност, да не казваме некадърност. И виждаме неговото прераждане и нова мотивация в борбата с корупцията. Аз мисля, че ако този период продължи, той може да се окаже изключително позитивен за поне една част от делата, но за съжаление, отново виждаме чисто политическа, конюнктурна мотивация“, посочи Стайков. 

Компроматната война в прокуратурата според него е била очаквана. Част от нея са снимките на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов заедно с бившия следовател Петър Петров с прякор Пепи Еврото в "Осемте джуджета“. "Самият факт, че си на такава снимка, те вкарва в обяснителен режим и поставя съмнения за свързаност с всички схеми на влияние в съдебната система, с които е свързано въпросното място“, отбеляза Стайков.  

Той цитира появилата се информация в някои медии, че прокуратурата и МВР възобновяват работата си по случая "Осемте джуджета“. "Очевидно "Осемте джуджета“ ще бъде едно от поредните събудени разследвания в сегашния конюнктурен момент, в който се търсят правни основания да се атакува едната или другата страна“, коментира журналистът.  

Стайков призна, че най-големият му страх е, че за пореден път ще станем свидетели на антикорупционна реформа. Той припомни, че специализираното правосъдие също е било прокламирано като дълбока съдебна реформа, но се е оказало абсолютно провалено и неефективно. "Такава антикорупционна реформа беше и изграждането на една голяма Антикорупционна комисия, която да има много функции и да обединява няколко съществуващи отдела и целия потенциал на държава извън прокуратурата за борба с корупцията. Тя беше оглавена от един прокурор, който дължи кариерата си на това, че не позна в едни СРС-та гласа на тогавашния премиер Бойко Борисов. Няма нищо по-хубаво за политиците от една нова и дълбока антикорупционна реформа, която след 10 години ще се окаже поредната имитация. Нашата основна задача като анализатори и журналисти е да не допуснем това да се случи“, каза още журналистът. 

Николай Стайков обяви, че днес ще бъде представен годишния преглед на Антикорупционния фонд, който показва картина на борбата с корупцията в България.

Още по темата: общо новини по темата: 351
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: