Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Николай Василев е бил министър на НДСВ и на Тройната коалиция. Приватизира БТК и еврото му е кауза
Автор: Екип Ruse24.bg 13:04 / 12.07.2021Коментари (0)957
© БГНЕС
Николай Василев е български политик от Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) - вицепремиер (2001-2005 г.) и министър. Роден е на 28 ноември 1969 г. във Варна.

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 г. – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета "Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета "Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев се завърна в България като част от т.нар. царски юпита през 2001 г. Като е бил дори един от вариантите за министър-председател на правителство на НДСВ. Тогава Василев обаче пое първоначално поста на вицепремиер и миистър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2003 г. обаче е сменен от поста заради конфликт с ДПС заради приватизацията на "Булгартабак“. Василев обаче бе сложен от Сакскобургготски за вицепремиер и министър на транспорта. Успя да приватизира БТК и освен това укрепи авиокомпанията "България ер“, наследник на фалиралата "Балкан“, пише "24 часа".

В правителството на тройната коалиция Николай Василев зае поста на министър на държавната администрация. Успя да проведе административна реформа, тогава бяха положени и основите на електронните услуги в България. Като министър на администрацията Василев успя да се пребори върху евробанкнотите да бъде изписано "евро“ на български език, въпреки че България все още не е член на еврозоната.

Николай Василев е бил член на две правителства на Република България, като последователно заема позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001 - 2003), зам. министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003 - 2005) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005 - 2009). В този период работи също така за развитието на капиталовите пазари и привличането на чужди инвестиции в страната. Като министър на транспорта и съобщенията той се ангажира с обновяването на влаковете и модернизацията на БДЖ. Компютъризира всички училища и университети в страната.

Като министър на държавната администрация Николай Василев работи за въвеждането на обслужването на едно гише в администрациите. По негово време са приети промените в Наредбата за административното обслужване, които регламентират непрекъснатост на работния процес (т.е. без обедни и технологични почивки) на гишетата за обслужване на граждани и фирми. Като министър на администрацията намалява числеността на администрацията с около 17 000 щатни бройки.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в една от най-големите независими компании за управление на активи в България. Групата компании на "Експат Капитал" управлява 3 договорни фонда с глобален фокус, 11 борсово търгувани фонда, следващи движението на основни индекси на акции от Централна и Източна Европа, 1 фонд за недвижими имоти и стотици индивидуални инвестиционни сметки.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: