Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нинова: Опитваме се да постигнем разбирателство за актуализация на бюджета
Автор: Екип Ruse24.bg 16:36 / 31.08.2021Коментари (0)419
©
За БСП е ясно пред какво е изправена държавата. Опитваме се да постигнем разбирателство първо за съставянето на редовен кабинет, но ако това не се случи - поне до мнозинство между първо и второ четене на актуализацията на бюджета - да постигнем съгласие между всички разумни, необходими мерки за държавата за посрещане на няколко кризи, с които всички сме наясно - ковид кризата, икономическите последици от нея и необходимите средства за обезщетения за работници и фирми. Също така социалните проблеми с инфлацията и увеличаването на цените. Мигрантската вълна.

Добронамерено и разумно искаме да използваме малкото останало време, за да постигнем поне това и да не оставим България в тежко състояние на прага на тези кризи.

Всички сме наясно, че служебен кабинет не може да се справи в някои сфери без решение на парламента и без законодателни промени.

Няма да ви въвличаме в политическия разговор. Не искаме да ви причиняваме това неудобство. Разбирателството е наша работа и ние се опитваме да я свършим добронамерено и отговорно.

Но имаме нужда от вашия поглед - на синдикатите и работодателите, на вашите мнения и предложения по актуализацията на бюджета между първо и второ четене, по които да търсим съгласие с другите три партии - “Има такъв народ", “Демократична България" и “Изправи се, БГ! Ние идваме".

От днешното поведение на “Демократична България" сме изненадани. Това, че не дойдоха на срещата означава не само липса на готовност за разговори за редовен кабинет, но ние очаквахме на тази среща поне да сме сигурни, че те биха подкрепили разумни предложения между първо и второ четене. С този отказ те малко затрудняват този процес и минират актуализацията на бюджета.

Знаете колко е опасно между първо и второ четене всяка партия да започне да си прави нейните предложения, да започне един популизъм и наддаване, и накрая нито едно от тези предложения да не събере необходимите гласове. Вече имаме опасения, че в тази ситуация, в която колегите не проявяват разбиране и отговорност може да не се стигне до актуализацията, предложена от служебния кабинет. Тези, които се съпротивляват на това наше усилие ще си носят политическата отговорност.

Все пак сме решени да продължим, да опитаме всичко възможно и да има някакъв разум. Утре имаме среща с “Има такъв народ". Ако и те потвърдят, че няма да подкрепят кабинет, поне да стигнем до някаква експертиза за актуализацията на бюджета. Въпреки че с днешното поведение на “Демократична България" това е под въпрос. Но няма да се откажем, защото това е необходимо и на България, и на хората в момента.

Искаме да чуем вашето мнение и вашите предложения. Вече изслушахме доста представители на браншови организации. Що се отнася до мерките за икономиката повечето смятат, че предложеното от служебния кабинет в актуализацията не е достатъчно. Те отправиха конкретни предложения, които ние ще обсъдим, ще обработим и ако трябва - ще внесем в парламента.

Същото се отнася и по някои от социалните предложения. Сами разбирате, че най-трудно ще бъде разбирателството по преизчисляване и актуализация на пенсиите. Всички парламентарно представени партии по време на гласуването на първо четене на бюджета обявиха несъгласие с предложеното от служебния кабинет и посочиха защо то не е най-доброто решение. Всяка има своя идея как да стане това. Толкова години сме спорили по въпроса за промяната в пенсионния модел, за преисчисляване на пенсиите. Едва ли в следващите няколко дни ще постигнем сериозно съгласие за преизчисляване на пенсиите, но това беше една от основните теми, по които искахме да разговаряме.

Има и редица предложения по отношение на социалните мерки, особено що се отнася до самоосигуряващите и самонаети, които са над 200 хиляди, а служебната актуализация не предвижда нищо за тях.

Земеделските производители, които и сега бяха отвън и препоръчват различни неща.

Моля ви да видим до какво съгласие за разумни предложения можем да стигнем. Много зависи от вашата експертиза, защото едно е ние да си спорим помежду си партиите с популистки и невъзможни предложения, само и само да се хареса на някого, друго е сериозни хора като вас да дадете аргументи и експертиза, за да направим нещо разумно.

Ще изслушаме всяко разумно предложение с мисъл за илономиката и за хората, и ще направим всичко възможно да постигнем съгласие с другите то да бъде прието.

Това каза в началото на срещата с работодателски организации и синдикати председателят на БСП Корнелия Нинова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: