Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нинова: С Президента сме на едно мнение, че въпросът за президентските избори ще се обсъжда след парламентарните
Автор: Екип Ruse24.bg 17:36 / 03.02.2021Коментари (2)669
©
"Относно изявлението на президента и кандидатирането му за втори мандат с Илияна Йотова – поздравяваме ги за решението да обявят това сега. Имам да ви казвам четири неща - за спекулациите, които днес се въртят, за времето на изявлението, за формата и начина на издигане и номиниране, и за съдържанието." Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП.

Относно спекулациите за отношенията между БСП и президента и обявеното намерение на Румен Радев да се кандидатира за втори мандат, Нинова коментира, че е знаела предварително за изявлението на президента Радев.

"За времето на изявлението - смятам, че това изявление беше необходимо точно в този момент с една цел – да се спрат внушенията, че президентът ще прави собствена партия и ще се решава на парламентарните избори. С ясната му и категорична заявка за втори мандат, той сложи край на тези спекулации. Това беше необходимо сега, преди парламентарните избори. Това е честна и открита позиция на президента", заяви Корнелия Нинова.

За формата и начина на кандидатиране на Радев председателят на БСП тя отново подчерта: "И двамата сме на едно мнение, че този въпрос ще се решава след парламентарните избори".

"Президентът постави някои принципи за правене на политика и за промяна на порочния модел на управлението на Борисов. Заложи ги в речта си като декларация, но за нас това не са само декларации. Това за нас от четири години са действия с много изстрадани битки", изтъкна лидерът на българските социалисти.

 "Президентът категорично заяви борба със задкулисието и безпринципните договори. Преди четири години ние отказахме да сме част от такъв модел на управление, отказвайки да влезем в голяма коалиция с ГЕРБ за постове и пари на малцина в БСП, в ущърб на морала и ангажимента ни към българските избиратели. Нещо повече - ние започнахме и много трудна, вътрешна промяна за изчистване на БСП от това задкулисие и от договорките зад гърба на хората. Вие знаете какво ни коства тази промяна през годините. Когато имаш претенции да управляваш държава без задкулсие, без договорки с олигархията и с грижа за хора, трябва да имаш силите да проведеш това първо в своята партия, за да можеш да бъдеш автентичен, когато застанеш пред хората и кажеш, че така ще управляваш и България", подчерта Нинова.

Корнелия Нинова направи аналогия между изявлението на Радев преди два дни и последователната воля на ръководството на БСП за реформи: "Президентът призова за граждански права и участие на гражданите във вземане на решения - ние дадохме ярък пример за това миналата година, когато за първи път организираме най-демократичния пряк избор на председател от всички членове на партията“.

По отношение призива на президента Радев за борба с лобисткото законодателство, Нинова коментира, че от четири години БСП е парламентарната група, която редовно изважда на показ лобистките текстове, направила е списък на лобистките закони, обжалвала е нееднократно в Конституционния съд текстове.

За борбата с корупцията, Нинова каза: "Многократно подавахме сигнали за корупция. Внесохме пет вота на недоверие, един от които за корупция".

"Президентът заявява засилване ролята на парламента и блицконтрола - припомням, че ние го въвеждахме и се борихме да не го отменят", напомни Нинова.

Последователна и категорична остава позицията на БСП как да се харчат прозрачно парите от излишъка - през Народното събрание, а не през джипа и постановления на правителството. Нинова припомни за всичките усилия на левицата това да се случва именно през парламента – с искане за одит от Сметната палата и промени в Закона за публичните финанси.

По повод публичността и ясните критерии в Плана за възстановяване и развитие, който предстои да бъде реализиран в България, Корнелия Нинова коментира: "Точно от нас е внесено предложението да се разглежда този план в Народното събрание."

"Президентът заявява своята борба за прозрачен изборен процес чрез видеонаблюдение и изчистване на списъците. БСП е партията многократно внасяше изчистване на списъците чрез активна регистрация. Сега е на вниманието на парламента е нашето предложение за видеонаблюдението", припомни още Нинова.

"Бих добавила някои неща към заявените принципи: Нашата сериозна битка за социалната държава, срещу нарастващите бедност и неравенства, за икономическо възстановяване и за промяна в здравния модел, в съдържанието на учебния процес, промяна в политиката по отношение на земеделието", каза още председателят на БСП.

"Със заявените от БСП политики, поведение и принципи за тези четири години, ние сме доказали, че сме верни на тези заявки, които президентът направи. За нас като партия не е необходимо да се позиционираме къде сме в момента. Заявили сме се последователно къде сме за тези четири години. Ще продължим с това поведение и политика, участвайки в парламентарните избори, вярвайки, че това ще доведе до успех", заключи Нинова.

Още по темата: общо новини по темата: 224
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ако изгубим изборите-тогава ще го подкрепим.Че БСП никога не губи избори.Тя винаги печели.Или ще спечели 3 гласа повече от предишните избори,или ще спечели кметското място в Полски Тръмбеш-тя никога не е губила избори досега.Аз предлагам Леля Кури да е президент.А фуражката вице-да видим дали ще иска милата фуражка.
0
 
 
На едно мнение сте щото сте от една партия. Пардон...от един синджир сте. На ген.Решетников. А президента си има две партии да не цапа вашата. Едната е Слави ,а другата на бившия кмет на Елин Пелин
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: