Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нинова: Ще осигурим свободен избор на ваксини на българските граждани, когато управляваме
Автор: Екип Ruse24.bg 14:28 / 05.03.2021Коментари (9)953
©
Председателят на парламентарната група на "БСП за България“ Корнелия Нинова призова българския парламент да приеме предложението на БСП да възложи на правителството да предприеме всички действия за осигуряването в България на руската ваксина "Спутник V". Това тя направи в изказване от парламентарната трибуна преди гласуването на предложението, което управляващото мнозинство впоследствие отхвърлиха. 

Пълното изказване на Корнелия Нинова

Уважаеми български граждани, 

Както вече всички знаете, "БСП за България“ направихме предложение, с което да възложим на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на руската ваксина срещу Covid-19 и достъпа на българските граждани до нея. Това направихме по две причини. 

Първата. Правителството на Бойко Борисов се провали във ваксинационния план. Ще се позовавам само на факти. Правителството плати 13 млн. ваксини за половин милиард лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които приоритетно трябва да бъдат ваксинирани. И правителството  отмени този план. Правителството определиха "зелени коридори“, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план – те ги направиха, чакат с хладилните чанти на опашките, но ваксини няма. И лекарите се връщат обратно, и пациентите. Това е едната причина. 

Втората. Искаме да осигурим свободен избор на българските граждани от всички възможности за ваксина. Защото ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отварянето на мерките. До гарантиране на здравето на хората. До възстановяването на икономиката и на социалния живот в България. 

Какво получихме от другата страна? ГЕРБ отказват да ни подкрепят с два аргумента и едно обвинение. Искам да разгледам трите, едно по едно, и ще го оборя. 

Първи аргумент. Било противозаконно да приемем такова решение, защото българският закон за лекарствата не ни позволявал. Уважаеми управляващи, сменяли сте закони по 2 пъти за 24 часа, когато се касаят лобистки интереси и мога да цитирам много такива. Приемания на първо и на второ четене за по-малко от 24 часа ако някоя групировка е трябвало да се облагодетелства от този закон. В Закона за извънредното положение променихте Закона за хазарта. И още 33 други закони. И сега нямате възможност да промените един закон? Ако той ви пречи, защото ние твърдим, че не е така. Това не е състоятелен аргумент. 

Вторият. Не можем да го направим без разрешение на европейските органи и решение на Европейската комисия. Това също е несъстоятелен аргумент. Говорителят на ЕК каза, че приветства усилията на държавите от ЕС да се снабдяват с ваксини и заявява, че това не противоречи на общата стратегия. Държавите от ЕС имат свободата да се снабдяват с ваксини извън стратегията на Европейската комисия, но на собствена отговорност. Значи никой не го забранява. 

Фактите: чешкият премиер казва, че Чехия може да използва руската ваксина без да чака тя да бъде одобрена от ЕС и го правят. Унгария се договори за 2 млн. броя. Словакия се договори. Австрийският канцлер само преди 6 дни проведе разговор с Русия в желание не само да доставят ваксината, но и да я произвеждат на територията на Австрия. Германия направи същото – германският здравен министър заявява, че са готови да предоставят възможност за производство на руската ваксина на територията на Германия. И вторият ви аргумент, че Европа ви пречи, е несъстоятелен. 

И сега стигаме до обвинението към "БСП за България“ – нашето предложение било лобизъм за една ваксина. Уважаеми управляващи и мнозинство от Европейската народна партия, тези хора, които изброих, не са ли част от вашето политическо семейство повечето от тях? Нима австрийският канцлер или германското правителство да са лобисти за руската ваксина? Не само, че пристъпват към разговори, а купуват и правят производствени мощности да я произвеждат. Излиза, че в цяла Европа лидерите им са обхванати от някаквъв лобизъм за руската ваксина. Не – тези хора имат характер и са държавници, които мислят за народите си. 

Дами и господа от ГЕРБ, защо отказвате да има тези възможности за България? Няма никаква логика в това, което говорите. Показах ви, че вашите аргументи са несъстоятелни. Трябва да има някакви причина да го правите. Има няколко възможности. 

Първа възможност. Отказвате, защото вече договорихте и заплатихте  13 млн. дози за половин милиард лв. Изчерпали сте, вероятно, парите и ви е страх, че някой ден някой може да търси отговорност – къде са парите и защо ги няма ваксините.  И не смеете да предприемете следваща крачка. Това е едната възможност – страх от поемане на отговорност. 

Втората. Цял ден говорите за лобизъм от страна на "БСП за България“, но някой от вас ще дойде ли да отговори на един въпрос, който витае в българското общество – вярно ли е, че представител на ГЕРБ в Европейския парламент е тясно и семейно обвързан с представител на една от фирмите – производител на една от ваксините, с които България се договори, плати и внесе? Може ли това да е една от причините да не искате разнообразяване на ваксините? 

Трета възможност защо не искате да приемете нашето предложение. Възможно ли е да отказвате, внушавайки трета вълна, спирайки плановите операции и виждаме, че се увеличават новите случаи, за да използвате тази ситуация за изборите и да намалите избирателната активност? Възможно ли е да си правите тънки политически сметки за сметка на здравето на нацията? И ако е така, това е изключителен политически цинизъм и човешка безотговорност към българския народ. 

Ако днес не приемете нашето предложение, ние декларираме: 

Уважаеми български граждани, 

Когато решите, че сме достойни да управляваме страната и ни дадете доверие, едно от първите неща, които ще направим е да предприемем стъпки – да осигурим на вас свободен избор на всякакви ваксини и договаряне на внос на руската ваксина в България.

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Между другото, ако не сте разбрали още, хората не гласуват за вас поради една единствена причина - избират по-малкото зло.
0
 
 
Бля-бля-бля-бля и така 30 години още.Окрадохте държавата, а сега сте най-великите борци за права и свобода на народа.Ако тогава бяхте направили и 1/10 от това, което само си бръщоЛЕВИТЕ , сега щяхме да сме малко по-добре.
0
 
 
Това когато управляваме няма да се случи докато има Ковид :) Сложи си сПутник. 4 милиона руснаци са се ваксинирали от август кога я изкараха. Върху 144 милиона население. Процентно е колкото спрямо "провала" в България. Ама ние не се фукаме с две разработени ваксини и най добрата :)
0
 
 
Руснаците дадоха права на Сърбия сама да си произвежда ваксината Спътник 5.Американците я нарекоха откритието на Русия за 21 век.
0
 
 
Русия има 4 милиона ваксинирани. На 140 милиона население. Процентно имат колкото нас. Смятайте колко е надежден Спутник,като те своите си не могат да ваксинират. А ние сме били провал. Може ли да се фукаш,че първи си извадил ваксина още август месец. Сега да имаш втора одобрена ваксина и 4% да си ваксинирал. Пък да даваш на Южна Америка или Сърбия. Ами твоите ? Твоите ,като президента ти. Твърди,че била най добрата ваксина ,но той не се боцка. А тая селска кранта ще ми лансира руската ваксина. Може да осигури гъ*ъ си с Техноимпекс. На това е способна.
0
 
 
КУР.НИНОВА ОБИЧА ДА РАЗКАЗВА ВИЦОВЕ,НО ТЕ СА МНОГО ТЪПИ.КАКВИ ВАКСИНИ ТЕ ГОНЯТ МА ЧЕРВЕН БОКЛУК.НЕ ЛЪЖИ ХОРАТА.
+1
 
 
Абе тъпачко смотана. Те ваксините не са произведени, ти ще осигуриш на хората. КАК?!? Руснаците не могат да насмогнат да ги произведат, ти ще ги вземеш оттях. Как ? Ще се прередиш пред другите ли? Като говориш, понякога мисли това, а не само партийни глупости да слушаме!
+3
 
 
А мед и масло ще има ли.Или си разправяш мокрите сънища как ще управляваш г-жа Лъжа
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: