Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нинова към БНБ: Защо нямате доклад за плюсовете и минусите от присъединяването ни в Еврозоната
Автор: Екип Ruse24.bg 16:35 / 27.10.2022Коментари (0)319
©
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването на Управителния съвет на БНБ в парламента:

Много е изненадващо това гласуване на “Продължаваме промяната“, ГЕРБ и “Демократична България“ да не се излъчва директно по БНТ и БНР, защото това са партии, които настояват бързо, сега и без да чакаме оценката на БНБ, да пристъпим към плана за изпълнение за присъединяване на България в Еврозоната през 2024 г.

Освен това, “Продължаваме промяната“ в предишното правителство предложиха една доста сериозна сума за информационна кампания, за да стигне до хората истината, за плюсовете и минусите от присъединяването ни в Еврозоната. А днес гласуват "против" хората да чуят от най-същественото място – Народното събрание истината. Но ваша воля, нека българските граждани да преценят защо се прави това.

Виждам и г-н Пеканов да влиза, при положение че не сме го канили на това изслушване и ще ви кажа защо. Да, министър може по всяко време да дойде, но кабинетите, независимо дали са редовни или служебни, представляват изпълнителна власт, а ние – парламента. И предишното правителство възлагахме БНБ да направи оценка на рискове като независим орган. Съгласно закона, никой няма право да въздейства на БНБ, да дава указания или мнения: “При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон, БНБ, управителят, членовете на Управителния съвет са независими и нямат право да искат или да приемат указания от институции, органи, служби, агенции на Европейския съюз, от Министерския съвет или от правителствата на други държави-членки на ЕС, както и от други органи и институции“.

Целта на днешното изслушване е да чуем този независим орган, защото разчитаме, че те нямат политически пристрастия, идеологически обвързаности и са професионалисти. И ще ни кажат реално какво ще се случи, ако продължаваме да взимаме решения за 2024 г., трябва или не трябва да се отлага. Очакваме

обективна оценка, непродиктувана от никакви други фактори, освен от тяхното професионално и независимо убеждение.

Поискахме това изслушване, защото въпросът за влизането на България в Еврозоната е изключително важен и актуален и защото има много голяма поляризация в обществото. Включително и сред нас има партии, които искат сега и веднага да задействаме всички механизми, за да може това да се случи в началото на 2024 г. Има и други партии, които предлагат да не влизаме изобщо. Това са двете крайности и ние искаме тук, обективно и професионално, чрез доклада на БНБ, да отсеем обективното от субективните ни политически и идеологически оценки и да мислим единствено за интересите на България и на българския народ.

Има обективни неща, които не можем да заобиколим – още с присъединяването на България в ЕС ние сме приели, че като членове ще имаме еврото като валута. Второ – всяка държава решава кога да стане това и трето – трябва да отговаряме на определени изисквания, за да бъдем приети в Еврозоната. Според тези изисквания в момента ние не можем да влезем в Еврозоната, най-вече заради високата инфлация, изискванията за дефицит – обективни макроикономически показатели.

Вярно ли е, че за да влезем в тези рамки, трябва рязко да свалим инфлацията до 6-7%, в момента тя е 10-11%? Дефицитът да влезе в рамките на 3%? И това трябва ли да стане с много рязко намаляване на разходите – на заплати, на социални плащания, капиталови разходи? Това би ли довело за рецесия в българската икономика и увеличаване на бедността и неравенствата в България?

Целта на това изслушване е да кажем истината на хората, да се спре с фалшивите новини, с всяването на страхове, с манипулирането на общественото мнение по този въпрос.

Имаме и няколко конкретни въпроси, които сме задали в питането: Как ще се отрази на икономическия растеж, на финансовата и банковата стабилност, конкурентоспособност на българските фирми, ефектът върху текущата сметка и търговския баланс, покупателната способност на доходите и депозитите, в това число върху инфлационните очаквания, степента на запазване на суверенитета при управлението и използването на валутните и златните резерви и евентуалните ангажименти по изплащане на дългове на Европейския съюз и на други страни-членки, които вече са в Еврозоната?

В тази връзка имам и следния въпрос – съгласно решение на Координационния съвет за Еврозоната от 13 юли, първият вариант на доклада ви трябваше да бъде готов до края на юли, а окончателният - до края на август. Защо няма доклад, уважаеми членове на Управителния съвет на БНБ? В него трябваше да има две части – мнението на БНБ и мнението на Министерство на финансите. Кой не си е свършил работата и имате ли доклад? Бихте ли го предоставили на Народното

събрание, тоест на онзи орган от парламентарната република, който е най-важен и който в крайна сметка трябва да вземе решението дали да пристъпим към присъединяване в началото на 2024 г. или да го отложим?






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: