Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нинова към служебното правителство: Спасете течното злато на България и 40 000 работни места
Автор: Екип Ruse24.bg 16:19 / 26.05.2021Коментари (1)829
©
Интервю на Корнелия Нинова пред БНР:

Водеща: Госпожо Нинова, как ще коментирате решението на служебното правителство да предложи на президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Димитър Георгиев? Чухме, че причината, според служебния премиер Стефан Янев, е, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения?

Корнелия Нинова: Първо ще го коментирам принципно. Част от модела на ГЕРБ, изграден в последните 15 години, беше институциите да се използват за политически, за лични, за партийни цели, за натиск върху политически опоненти. Службите са част от тази държавна система на институциите и ако те са били използвани за това, то промяната е необходима.

Водеща: Това, обаче, трябва да се докаже, нали? Трябва да има доказателства за това, че са използвани за политически цели?

Корнелия Нинова: Аз допускам, че служебният премиер има такива и служебното правителство има информация за това. Иначе не биха го направили.

Водеща: Редно ли е обаче да го предостави на обществото?

Корнелия НиноваТова е тяхна преценка, както и е право на служебния кабинет да предложи промяната, а президентът да реши. Тъй като чух, че г-н Борисов оспорва тези действия. Това е абсолютно законно право на служебния кабинет и президента, така че не би трябвало да се оспорва решението по този начин.

Водеща: Очаквате ли още смени по върховете на специалните служби?

Корнелия Нинова: Не мога да преценя, нямаме достатъчно информация. Това  може да каже служебният кабинет.

Водеща: Очаквате ли да научим цялата истината около скандала с подслушването на политици?

Корнелия Нинова: Това е задължително. Да се внесе цялата истина, да се разследва, да се види – кой, какво, защо и как е правил. Задължително е обществото да знае и този скандал да не се потушава като много други

Водеща: Регистрирахте коалицията "БСП за България" за участие в предстоящите парламентарни избори на 11-ти юли. Каква е голямата цел, която си поставяте този път? Разширихте коалицията, приобщихте още няколко малки леви партии? Кое е това, което ви обединява? Чуха се мнения, че това е механичен, математически сбор от партии, които просто искат да се видят в следващия парламент?

Корнелия Нинова: Преди да Ви отговоря на този въпрос, да кажа още нещо, тъй като едната линия на работа на служебния кабинет определено е да продължи промяната и да се разгражда моделът на ГЕРБ. Днес има и друг голям въпрос, който бих искала да коментирам, защото това е друга линия на правене на политика, независимо кой управлява в момента. Този въпрос за нас е тревожният сигнал от сутринта за унищожаване на розопроизводството на България. С тревога се обръщам към служебното правителство - да спасят розопроизводството в България. Недопустимо е да се унищожават масиви с рози. Това е течното злато на България. Това е стока позната и търсена в цял свят. Това е и емблема на България. И най-вече това са близо 40 000 работни места за хора, които в тази криза разчитат на малкото заплащане от труда си по събирането на продукцията. Знам колко е трудно да се осигури помощ точно в този момент, но ако българското, родното производство е приоритет, пари могат да се намерят.

По въпроса Ви за обединението:

Да, някои казват, че това е математически сбор от малки партии, които само искат да влязат в парламента. Когато бяхме сами, говорители внушаваха, че БСП е в изолация, БСП е сама. Сега почти същите говорители започват да говорят, че това е механичен сбор. Тези коментари будят въпроси винаги, защото оценката общо взето е: "защо си с шапка, защо си без шапка". Не гледаме много сериозно на тях.

Голямата цел, която си поставяме с голямото ляво обединение е промяна и стабилност. Промяната започна на предишните избори – ако целта тогава беше да се свали ГЕРБ от власт, да се разгради този начин на управление, то тя беше постигната частично, има още много работа, за да се разгради този модел. Но сега по-големият въпрос е с какво ще заменим този модел – кой може да предложи промяната. Не просто кой иска промяна на думи, а кой реално може да я направи, кой има план, кой знае какво да се случва, кой има хората и потенциала да направи реалната промяна.

Водеща: Вие имате ли тези претенции? В предния парламент ви наричаха "партии от статуквото".

Корнелия Нинова: Всеки има право да говори свободно каквото иска. Ние имаме тази амбиция, стъпвайки на фактите, защото бяхме една от малкото партии в предишните избори с програма и план за първите 100 дни – ден по ден какво трябва да се направи. Излезе с екипи в различните сектори, които работиха по този план. Така че - да, ние имаме желанието хората да ни видят като реалната промяна или реалните действия на тази промяна, не само на думите.

Следващата цел, която си поставяме е стабилност, защото политическата криза се задълбочи. След тези избори да се направи стабилно, но принципно управление, не управление на задкулисие, което да сложи край на политическата криза и да се започне с решаването на икономическата и най-вече социалната, здравната криза. Виждате, че проблемите не са отминали. Дадох Ви пример с розопроизводството, има и други сектори, които са затруднени, има хора без работа. Вече трябва реална политика и реални действия. Ако предишните избори бяха въпрос на емоция, оттук нататък погледът би трябвало да е "какво след тях" и как да го направим така, че да дадем стабилност и сигурност на хората.

Водеща: Конкуренцията се увеличава, г-жо Нинова, на предстоящите избори ще има още една лява коалиция - тази на Жан Виденов. Притеснявате ли се, че тя може да "обере" вота на левите носталгици?

Корнелия Нинова: Не, не се притеснявам, а и не бих казала, че се увеличава – напротив. На предишните избори леви партии, движения се включваха самостоятелно на изборите. Тогава бяхме повече вляво. Сега, с това обединение, което направихме, ние се явяваме като един общ субект, обща коалиция. Смятам, че дори е намаляло вляво роенето и многото малки партии, които участват самостоятелно, които не могат да преминат границата и чиито избиратели, колкото и да са малко, се чувстват непредставени там, в парламента. Нашата цел е тези хора да ги обединим зад общи политики. Промяна и стабилност, и вече конкретно – във всеки сектор какво искаме да направим.

Водеща: Известни са вече водачите на листи, защо в 11 области сменяте водачите?

Корнелия Нинова: Защото се налага промяна. И резултатите го показват, и някои противоречия, които се появиха в местните структурите. Това е с цел да се подобри резултата ни.

Водеща: Как ще коментирате отказа на Весела Лечева да участва в изборната надпревара? Защо Явор Божанков ще бъде водач на листата във Велико Търново, при положение че местният актив си иска Весела Лечева?

Корнелия НиноваМестните организации са разделени на две – едните искат Весела Лечева, другите – Явор Божанков. Основният аргумент за това решение беше добрият резултат на Търново с водач Явор Божанков. Те са втори по резултат вътре в БСП, след Ямбол. Този състав от листата, кметовете и общинската организация показа една добра боеспособност и добър резултат – с условностите, че ние претърпяхме тежка загуба. Така че не виждам основание да се сменя водача. Що се отнася до решението на Весела Лечева – то не е нейно лично, уважаваме всяко мнение, но е малко странно – ако съм водач, оставам да работя в кампанията; ако не съм – няма да работя. Нека слушателите сами да преценят дали това може да е сериозен мотив да работиш за кауза, за програмата на голямата лява коалиция и за БСП. Ако мястото в листата е причината да работиш или не, това е странен избор.

Водеща: Изпълнително бюро е с нов състав. Защо изгонихте Крум Зарков и Янаки Стоилов? Защото са критични към Вас и Ви поискаха оставката след изборите? 

Корнелия Нинова: Извинете, това внушение го виждам от вчера, че върви. Намирам го за опорна точка и в момента Вие правите твърдение.

Водеща: Не е опорна точка, а впечатление, тъй като Крум Зарков е един от най-изявените, най-активните членове на БСП, един от най-изявените депутати. И тъй като той Ви поиска оставката, виждаме, че сега изпада от Изпълнителното бюро, както и г-н Янаки Стоилов.

Корнелия Нинова: А защо не виждате, че от Изпълнителното бюро не изпадат, а са освободени всички, които ще бъдат водачи на листи. Защо не виждате, че няма да е в Изпълнителното бюро Стоян Мирчев – един не по-малко достоен социалист и депутат. Или Георги Свиленски, Манол Генов. Решението е принципно. А това как го представят анализатори и коментатори е чиста манипулация. Всички, които ще бъдат водачи на листи, няма да бъдат в Изпълнителното бюро от членовете на бюрото. Искам повече хора от партията да се включат в активната работа на партията по високите равнища. Едните – да са в парламента и да се борят за законодателната власт, други – нека да разширим ветрилото, да влязат повече хора, да не се вземат решенията от определен кръг от хора. Други – да влязат в Изпълнителното бюро.

Водеща: Ако на изборите на 11-ти юли БСП е трета политическа сила, ще си подадете ли оставката, г-жо Нинова?

Корнелия Нинова: Също много интересен въпрос, който задавате единствено на лидера на БСП. Ще решим след изборите. Но ако сме тръгнали да губим, просто няма смисъл. Ние сме тръгнали със съвсем друга цел – затова се и обединихме в лява коалиция, затова искаме да съберем повече подкрепа. С ясен план, с конкретна цел, с хора, които могат да постигнат тази цел. Народът ще реши как ще ни подреди.

Водеща: А вие не сте готова с категоричен отговор – "да" или "не". Тоест не сте сигурна в победата на БСП, или?

Корнелия Нинова: Победата на БСП е в ръцете на българския народ. Аз казах, че ние ще си свършим работата, ще работим така, че да получим най-много гласове. А това е решение на хората, които гласуват.

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
краво селяндурска,пак ще го ядете големия и на тези избори!Бягай в родното си село или при синчето си,изпратено от тебе не в любимата ви русия,а в гадните САЩ!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: